Met andere ogen: Tekeningen uit de collectie Sanders

 
Marc Mulders

Over de expositie

Ter ere van de lange vriendschap tussen Teylers Museum en Marieke en Pieter Sanders presenteert Teylers Prentenkabinet een selectie van tekeningen uit de privťcollectie van het echtpaar en uit de collectie van het museum. Het samenbrengen van deze twee uiteenlopende verzamelingen leidt tot onverwachte combinaties van nieuwe en oude kunst, van grote en minder bekende namen. Te zien zijn onder meer een schitterende waterverftekening van Marc Mulders naast een tekening van oud-Teylerskastelein Wybrand Hendriks, een klein werk van Jonathan Callan naast een tekening van Rembrandt en een tekening van een paasvuur door Marcel van Eeden naast een 18e-eeuws vuurwerk door Dirk Langendijk.

Gepassioneerde verzamelaars
Marieke en Pieter Sanders zijn al decennialang gepassioneerde verzamelaars van hedendaagse kunst. In de eerste jaren verzamelde het echtpaar voornamelijk sculpturen en schilderijen, pas later kwamen daar tekeningen bij, waarvan er nu een aantal te zien zijn in Teylers Museum. Het maken van de tentoonstelling liet hen opnieuw kennismaken met hun eigen verzameling. Marieke Sanders: "Dat is ook zo leuk aan het maken van deze tentoonstelling. Het dwingt ons om met heel andere ogen naar onze collectie te kijken. De verzameling van Teylers Museum bestaat voor een belangrijk deel uit landschapstekeningen, daarom hebben we ons bij de keuze uit onze collectie ook beperkt tot tekeningen met een Ďnatuurlijk' onderwerp. Bij een andere tentoonstelling zou de selectie weer heel anders zijn uitgevallen. Dit maakt het tot een heel spannende exercitie, waarbij we steeds tot combinaties komen die je van tevoren nooit zou verzinnen."

Marieke en Pieter Sanders zijn al jarenlang goede bekenden van Teylers Museum. Zo ondersteunt het echtpaar het museum bij de verwerving van eigentijdse kunst en was Marieke lange tijd bestuurslid van Teylers Sterrenwacht. Sinds kort zijn het echtpaar en het museum ook buren: Marieke en Pieter wonen in een van de huizen aan het Spaarne.

Teylers tekeningen
Tot de oorspronkelijke missie van het museum behoorde ook het stimuleren van eigentijdse kunst. Al snel na de opening in 1784 begon het museum daarom met het aankopen van kunst van levende meesters. Teylers werd daarmee het eerste museum voor hedendaagse kunst. Tegenwoordig koopt het museum nog steeds werken op papier van eigentijdse kunstenaars. De tekeningencollectie, met daarin werk van onder anderen Michelangelo, RafaŽl en Rembrandt, is wereldberoemd. In het najaar wijdt Teylers een grote tentoonstelling aan RafaŽl.

Extra tentoonstelling aan het Spaarne
Tussen 20 en 29 januari is van donderdag t/m zondag tussen 13 - 17 uur een aantal grote werken van Raquel Maulwurf te zien in de woning van Marieke en Pieter Sanders, Spaarne 14. Deze extra tentoonstelling wordt georganiseerd door Livingstone Gallery uit Den Haag.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 20 mei 2012
Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH Haarlem
023-5160960

open: di t/m vr 10.00-17.00, za en zo 11.00-17.00, gesloten 25 dec en 1 jan, entree Ä 14,00