Unisono 25: Aukje Koks. Preludes


Over de expositie

Aukje Koks’ schilderwerken zijn visuele raadsels waarin de waarneming van de toeschouwer voortdurend wordt heen en weer geslingerd tussen werkelijkheid en illusie; tussen wat we waarnemen en wat we denken waar te nemen. In de voorstellingen worden alledaagse objecten uit het atelier of het dagelijkse leven gecombineerd met traditionele motieven uit de beeldende kunst. Schijnbare onopvallende zaken worden in deze context betekenisvol. Dat komt omdat ze op de een of andere wijze appelleren aan ideeën uit ons collectieve onderbewustzijn. Associatief ordent en rangschikt Koks de verschillende zaken met elkaar. Ze speelt op een aanstekelijke wijze met de tradities en opvattingen van de schilderkunst zowel wat betreft inhoud als wat betreft vorm.

De schilderijen reiken verder dan het platte vlak, ze strekken zich uit tot in ruimtelijke assemblages. Schilderkunst wordt sculptuur en vice versa. De grenzen vervagen. Speels nemen de werken bezit van de ruimte en relateren zich aan de andere opgestelde werken van Koks. Vrij interpreterend op haar bestaande werken vervaardigt ze weer nieuwe werken en creëert daarmee een oeuvre dat zich in verschillende richtingen steeds verder uitdijt. Het is alsof ieder werk een aanleiding is voor een serie nieuwe andere werken. Beeldende elementen uit bestaande werken worden bijvoorbeeld uitvergroot ‘hergebruikt’ in nieuwe werken. Zo worden schilderijen (als onderdeel van een geschilderde voorstelling) vervolgens uitgevoerd als levensgrote echte schilderijen. En ‘tekent’ de schaduw van een bundeltje asperges een geschilderd silhouet van een hand. Aukje Koks weet voortdurend de grenzen de verbeelding op te rekken.

Preludes is de eerste museale solotentoonstelling van Aukje Koks (Gilze-Rijen, 1977) in Nederland. Na een opleiding aan de academie St. Joost in Breda (2002), studeerde ze aan de Rijksakademie in Amsterdam (2007-2008) en nam deel aan een ‘artist in residence’ in Wiels het kunstencentrum in Brussel (2011). In 2005 ontving ze voor haar werk de Koninklijke Prijs voor de vrije Schilderskunst.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 2 sep 2012
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
010-2463666

open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec en 1 jan, Eerste en Tweede Paasdag geopend , Eerste en Tweede Pinksterdag geopend, Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, , entree € 12,50, , € 10,00 p.p. voor groepen met meer dan 15 personen., , € 5 euro Schiedammers, CJP-pas, studenten met geldige studentenkaart, leden van de Historische Vereniging Schiedam, KomKids Familiepas, Rotterdam Welcome Card., , Gratis voor kinderen en jongeren (0 t/m 18 jaar), Museumkaart, RotterdamPAS, Vriendenpas Stedelijk Museum Schiedam, ICOM-pas, Rembrandtpas.


Kunstenaar

Aukje Koks