Jaap Hillenius: Schilder en Graficus (1934-1999)

 
Zonde titel, 1999

Over de expositie

Jaap Hillenius grootste wens was ooit het ‘gedroomde schilderij’ te schilderen. Een universeel schilderij dat voor ieder, ongeacht waar men vandaan komt, de essentie van de natuur zou weergeven. Dit streven ging gepaard met een nauwgezette bestudering van de werkelijkheid waarbij de gedragingen van licht, kleur, volume en ritme onder wisselende omstandigheden een belangrijke rol speelden, evenals de kijkrichting van het oog. Zijn onderzoek naar de zuivere waarneming vatte Hillenius samen in dagboeknotities zoals ‘Welke informatie geeft het oog door aan het visuele geheugen en wat is de invloed van het geheugen op het zien’. Via onder andere series van litho’s, gemaakt naar tekeningen van een vrouwelijk naaktmodel, reconstrueerde hij de verschillende oogbewegingen die hij nodig had bij het vastleggen hiervan. Bestudering van het werk van Seurat en Robert Delaunay en reizen naar Ierland, Iran, de woestijn van Arizona, en Guatamala hielpen hem bij zijn onderzoek naar de waarneming van het oog en zijn onderzoek naar de verschillende kleurcomponenten van verf en licht. Dit alles resulteerde uiteindelijk in praktisch abstracte voorstellingen die bepaald worden door ritmen van lijnen en strepen in de vorm van kleurvlakjes. Deze vlakjes zij dusdanig naast elkaar geplaatst dat ze elkaar gaan beïnvloeden en als het ware oplichten.
De expositie geeft een overzicht van zowel schilderijen als grafisch werk en tekeningen vanaf de jaren 60 tot 1999, het jaar waarin Jaap Hillenius tragisch verongelukte in Amsterdam.

Bron: Jaap Hillenius, (1934-1999), Graficus, Amsterdam 2009 Hillenius, Poging om dichterbij te komen, Amsterdam 2004
Deze expositie kwam tot stand in samenwerking met Stichting Jaap Hillenius, Bauke Marinus, Nolly Schalken, Sem en Cham Hillenius.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 20 mei 2012
SCHLESSART
Voert 18 A
1861 PE Bergen
06-48978442

open: vr t/m zo 11.00-17.00, en op afspraak, Tijdens de wintermaanden gesloten.


Kunstenaar

Jaap Hillenius