Rinus Van de Velde: The Lost Bishop

 
 
 
 
 
 
The lost bishop

Over de expositie

Het WK Schaken 2012 is begonnen. De locatie voor de tweekamp is de fameuze Tretjakovgalerij in Moskou: een strijd van schaakgiganten tussen de grote meesters van de Russische schilderkunst. Zo krijgt het schaakspel de allure van een artistiek meesterwerk. De keuze voor de locatie zou een poging van de sponsor kunnen zijn om weer glamour aan het spel te geven, iets wat het WK de laatste jaren niet altijd uitstraalde. Volgens oud-kampioen Garry Kasparov is de huidige match echter geen droompartij. Dat was anders toen de schaakgrootmeesters Bobby Fischer en Boris Spassky in 1972 om de wereldtitel streden. Die wedstrijd speelde zich af in de IJslandse hoofdstad Reykjavik tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog. De Match van de Eeuw was niet alleen een sportief gevecht tussen een Amerikaanse en een Russische grootmeester, maar ook tussen twee politieke systemen. In zijn openingspartij verloor Fischer zijn loper, een blunder die zijn positie onmiddellijk zo verzwakte dat hij op de tweede speeldag verstek liet gaan. Hij won het wereldkampioenschap uiteindelijk toch, ondanks ‘the lost bishop’.

Rinus Van de Velde (1983, Leuven, België) speelt in zijn recente serie tekeningen met de heroïek en het drama die de biografie van Bobby Fischer omgeven. Tien monumentale tekeningen in houtskool, in combinatie met tekst op de muur vertellen zijn verhaal over de Match van de Eeuw. Anders dan in eerder werk, dat vaak draaide om een (deels) fictieve hoofdpersoon, heeft Van de Velde er deze keer voor gekozen zijn eigen beeltenis te projecteren op die van de beroemde schaker. Informatie over Fischer en fotomateriaal werden gebruikt om in de studio momenten uit het leven van de controversiële Amerikaan te reconstrueren, met figuranten, props en al. Die scènes werden gefotografeerd en vervolgens gebruikt als basis voor de tekeningen. Een zweem van uiterlijke gelijkenis tussen de schaker en de kunstenaar werd aangegrepen om bovendien zelf als protagonist in de tekeningen op te treden, een betekenisvolle move die maakt dat de kunstenaar zich, via de verdubbeling, in alle vrijheid het verhaal toe kan eigenen om het helemaal naar zijn hand zetten.

Rinus Van de Velde, die de mogelijkheden van zijn materiaal steeds opnieuw ontleedt en beproeft, heeft gekozen voor tekeningen in een maat die maakt dat de beschouwer als het ware fysiek in het beeld getrokken wordt en terecht komt op het podium waar de kunstenaar en de schaker voortdurend van rol verwisselen. Daar, in zichzelf en het spel verdronken, spiegelt Van de Velde ons het kunstenaarschap voor als een wedstrijd, een match tussen de besloten wereld van het atelier en de eisen en informatie van de wereld: twee realiteiten die om en om gevangen zitten in elkaar. Een gepassioneerde dialoog tussen chaos en structuur, gebaseerd op een wonderlijke wendbaarheid, een flexibiliteit die van een verloren loper een verbindende kracht kan maken. In de getekende wereld van Van de Velde haakt alles in elkaar, iedere tekening, ieder onderwerp, iedere reeks: in zijn beelden ontspint zich het verhaal.

Van 12 mei - 2 september 2012 heeft Rinus Van de Velde, eveneens onder de titel, The Lost Bishop, een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 30 jun 2012
tegenboschvanvreden
Bloemgracht 57
1016 KE Amsterdam
020-3206768

open: wo t/m za 13.00-18.00,