Birth of a Nation

 
Birth of a Nation, 2...
 
2010

Over de expositie

FOTODOK toont film en fotografie van Daya Cahen rond de cadettenopleiding 'Cadet school nr 9' in Moskou. Op de opleiding -­uniek in de wereld -­ leren meisjes tussen de 11 en de 17 jaar hoe ze de ideale Russische patriot én de ideale vrouw moeten zijn. Birth of a Nation is een belangrijk document dat inzicht geeft in het hedendaagse Rusland van Poetin dat heldendom en patriottisme propageert. Cahen geeft op subtiele en indringende wijze weer wat voor gevolgen dat kan hebben voor de toekomst van een land, waarbij ook jonge vrouwen opgeroepen worden zich (wederom) in dienst te stellen van het collectief. Terwijl tijdens het appèl de grote Russische natie wordt bezongen, dringt zich de tegenstelling op tussen militaristische indoctrinatie en kinderlijke onschuld. Naast de film presenteert Cahen ook foto’s, die nog niet eerder te zien zijn geweest.

Het is een tableau van 21 cadetten op de rug gezien. Ze sluiten je buiten en doen je op een benauwende manier beseffen dat deze jonge vrouwen in een eigen en moeilijk te doorgronden wereld leven. Door alle meisjes van achteren de fotograferen, zien we enerzijds het eentonige van de massa ­- allemaal met witte strikken in hun haar en hetzelfde uniform ­- anderzijds zien we daarin ook individuele verschillen in pose en haardracht. En dan draait één van hen zich om.

Over de maker
Daya Cahen werd geboren in Amsterdam. Ze maakt foto’s, video’s en installaties. Ze studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (2002-­-2006) en werd in 2009 geselecteerd -­- als een van de vier meest getalenteerde en recent afgestudeerden -­- om haar werk te presenteren in de “Rietveld Arsenale” gedurende de Biënnale van Venetië. Propaganda, indoctrinatie en de manipulatieve kracht van de media zijn belangrijke thema’s in Cahen’s werk. Zij onderzoekt de representatie van politieke iconen, machtssymbolen en de rol van de massa ten opzichte van het individu. In haar werk maakt zij een koppeling tussen het politieke, het alledaagse en persoonlijke, gecombineerd met archief materiaal en hedendaagse beelden. Hiermee zoekt zij bewust de grens op tussen feit en fictie. Al haar werk heeft een duidelijke link met een actuele (politieke) realiteit, gekoppeld aan persoonlijke fascinatie.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 8 jul 2012
Flatland Gallery
Lijnbaansgracht 312 - 314
1017WZ Amsterdam
+31 (0)20-33053

open: The exhibition space is open from Wednesday - Saturday 1 pm - 6 pm during exhibitions and by appointment


Kunstenaar

Daya Cahen