Anna Utopia Giordano: Venus vs. Venus

 
Bouguereau: the birth of ...
 
Alexandre Cabanel: the Bi...
 
Botticelli: la nascita di...
 
Angelo Bronzino: Venus Cu...
 
Hayez: Venus
 
Ingres: Venus
 
Titiaan: Venere di Urbino
 
Velazquez: Venere e Cupid...
 
Artemisia Gentileschi: th...
 
Westall Richard: The powe...

Over de expositie

Hoe zouden overbekende beelden van vrouwen uit vroegere tijden eruit zien als ze moeten voldoen aan de schoonheidsidealen van nu? Met dat gegeven is de Italiaanse kunstenares Anna Utopia Giordano aan de slag gegaan. Zij heeft verschillende afbeeldingen van Venus aangepast, waaronder het bekende werk van Botticelli en Titiaan, zodat ze voldoen aan de huidige schoonheidsidealen. Waar in het origineel nog sprake is van wat men nu vetrollen en cellulitis noemt, in de door Anna bewerkte versies is er niets meer van te zien. Soms zijn de verschillen overduidelijk, soms moet je beter kijken. De kunstenares wil ons met haar werk laten nadenken over de invloed van Photoshop op het vrouwbeeld en het huidige slankheidsideaal. De werken zijn voor het eerst te zien in Nederland. Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft hiervoor speciaal een ruimte ingericht. In deze ruimte zijn replica’s van het origineel te zien met daarnaast de bewerkte versie van Anna.

De werken van Anna sluiten naadloos aan op de tentoonstelling ‘Waarom godinnen zo mooi zijn’ die nu ook te zien is in Museum Het Valkhof. In deze tentoonstelling staan schoonheid en schoonheidsrituelen in de oudheid centraal. Jezelf mooi maken is namelijk niet alleen van deze tijd maar gebeurde ook al in de oudheid. De tentoonstelling laat zien dat veel schoonheidsrituelen zelfs onveranderd zijn gebleven.
De werken van Anna en de tentoonstelling ‘Waarom godinnen zo mooi zijn’ vormen een mooi contrast tussen oud en nieuw.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 12 aug 2012
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
024-3608805

open: Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur., Open op maandagen in de korte vakanties (dus niet in de zomervakantie), beide Paasdagen, beide Pinksterdagen, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag., Gesloten op overige maandagen, Koninginnedag, vrijdag van de intocht van de Vierdaagse, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag., Op de website vindt u altijd de meest actuele informatie., , Entree 19 jaar en ouder € 9,00, 6 t/m 18 jaar: € 4,50, Museumkaart gratis