John Wood & Paul Harrison: Unrelated incidents

 
Unrealistic Mountaineers,...
 
 
English disaster, 20...

Over de expositie

Twee gewone jongens met identieke kleding in een neutrale ruimte. Dat is grofweg de basis voor de kunst van John Wood en Paul Harrison. In hun video’s van de zelfuitgevoerde performances zien we fysieke onderzoeken naar tijd, zwaartekracht en de grenzen van het menselijk lichaam. Het werk bestaat veelal uit korte en soms vreemde scènes waarbij de handeling de lengte van de video bepaalt. In bijna wetenschappelijke en natuurkundige proeven zien we in verschillende scenario’s o.a. de baan van een pingpongbal stuiterend op een tafel, de bewegingen van twee bemande bureaustoelen achter in een rijdende vrachtwagen en de bezigheden van verveelden astronauten op de maan. Door de humor, de speelse opzet, hun kinderlijke verwondering en inventiviteit kan je blijven kijken. Voor het eerst exposeren Wood en Harrison in Nederland, bij West tonen zij o.a. de video’s: Unrealistic Mountaineers (2012), English disaster (2012), Bored astronauts on the moon (2011) en DIYVBIED (2012) en objecten die nooit eerder zijn getoond.

Sinds het begin van hun samenwerking in 1993 zijn de video’s van Wood en Harrison geëvolueerd van korte ‘single shot’ video’s naar langere iets meer verhalende werken. De video’s blijven helder van opzet maar zijn, door de jaren heen, minder strikt geworden en gevoelens als melancholie en verveling spelen nu een grotere rol. Voor Wood en Harrison is het essentieel dat er experiment en, belangrijker nog, plezier in het werk zit. Zij willen zichzelf niet herhalen en blijven onderzoeken, schetsen en testen voordat zij gaan filmen. Het werk ‘Three-legged’ toont de twee Engelse kunstenaars in een hachelijke situatie. Het rechterbeen van Wood is vastgebonden aan het linkerbeen van Harrison en zij proberen de ballen die op hen worden afgevuurd te ontwijken. Het lukt de kunstenaars ternauwernood; de twee krachten werken soms samen en soms tegen elkaar. In het nieuwe werk ‘Unrealistic Mountaineers’ staan de twee kunstenaars op een artificiële bergtop. Hiermee refereren zij aan 19de-eeuwse landschapsschilders en tegelijkertijd becommentariëren zij misschien wel de (onrealistische) ambities van mensen op aarde.
Het werk kan gezien worden in de lijn van kunstenaars als Bruce Nauman, Vito Acconci en ‘minimal artists’ als Carl Andre en Donald Judd. Wood en Harrison laten niets aan het toeval over en tonen met minimale middelen een ongelooflijk gevoel voor droge (deadpan) humor, die bijna iedereen zal aanspreken.

John Wood (1969, Hong Kong) en Paul Harrison (1966, Datesborn, UK) hadden solo-exposities in o. a. Contemporary Arts Museum, Houston; Kunstmuseum Thun, Switzerland; Ikon Gallery, Birmingham; Mori Art Museum, Tokyo en groepstentoonstellingen bij oa. Whitechapel Gallery, London, British Council Touring, China; Zacheta National Gallery of Art, Warsaw; Kunsthalle Tallin, Estonia; Er is werk opgenomen in de collecties van het Tate, London; MoMA, New York; Centre Pompidou, Paris; The Arts Council Collection, British Council Collection, en de Government Art Collection, UK.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 1 dec 2012
West
Lange Voorhout 102, vml. Amerikaanse ambassade
2514 EJ Den Haag
070-3925359

open: ma t/m zo 12.00-18.00, , Entrance fee exhibition, Adults: € 6,-, Museumjaarkaart: free, Ooievaarspas/CJP/Student: € 3,-, Kids < 12 jaar: free,


Kunstenaar

Wood/Harrison