Ton Mertens: Fier


Over de expositie

Bij Ton Mertens (1952) voert vooral zijn fascinatie voor verre landen en zijn gevoel voor detail de boventoon. Mertens heeft een authentieke en eigenzinnige stijl die aansluit bij voorbije tijdperken, maar ook elementen heeft van het heden. Hij maakt niet zoveel onderscheid tussen een plaats, een geschiedenis, een droom, een cultuur of een zogeheten realiteit; het hier en nu. Het zijn verschijnselen die hij automatisch associeert om iets te verbeelden. Hij creŽert een nieuwe werkelijkheid die boven de gebruikelijke referentiekaders uitstijgt. Zijn personages beantwoorden niet aan stereotype kenmerken. Door hun ondefinieerbare uiterlijk en mysterieuze verschijningsvormen ontsnappen ze aan vaste kaders of hokjes. De wereld van kwakzalvers, tovenarij en medicijnmannen oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit in zijn werken. De fascinatie voor alchemie, mystiek,vormen de basis voor een portrettencyclus van gefingeerde personages, die zich onvoorwaardelijk overgeven aan bijgeloof, rituelen, theatrale handelingen en merkwaardige geneeskundige ingrepen. Alles draait om meerledigheid van het beeld. Achter datgene wat zich duidelijk manifesteert zit een gemanipuleerde werkelijkheid. Die paradoxale beeldvorming plaatst de geportretteerde personen in een nieuwe dimensie.Ton Mertensverwerkt, in zijn eigen stijl details uit zijn fantasie op een eclectische manier, waarbij de geschilderde omlijsting tevens een eigen verhaal vertelt. Ieder werk heeft zijn eigen avontuur en een eigen identiteit. Zijn oeuvre intrigeert door de visuele kracht en kleurenrijkdom, is spannend en maakt nieuwsgierig. Al vroeg in zijn schildersbestaan zwierfTon Mertensdoor Griekenland en ItaliŽ en leerde daar de glacť techniek en het fresco schilderen. Deze oude technieken past hij heel vaak toe.

Fier is de titel van een zeer recente serie schilderijen van Mertens . Fier staat voor trots, voor een moment waarin ook de outcasts, de mensen in de marge van de maatschappij hun moment van trots, geluk en fierheid hebben. De serie gaat over families en gezelschappen uit alle lagen en cultuurgebieden van de bevolking met hun specifieke mythen, sagen en legenden, gemixt met hedendaagse realiteit en het verleden. De personages maken onderdeel uit van een parade of pelgrimstocht. Even poseren ze voor de kunstenaar om vervolgens hun tocht voort te zetten. Even staan ze in het centrum van de belangstelling.

Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van galerie de Roos van Tudor en het 75 jarig bestaan van Museum Dr8888 is deze tentoonstelling georganiseerd.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 14 okt 2012
Museum Dr8888
Museumplein 2
9203 DD Drachten
0512-515647

open: di t/m zo 11.00-17.00, entree Ä 10,00 (+ toeslag)


Kunstenaar

Ton Mertens