The Traveller – A visual journey by Alexander Ramselaar

 
Ed van der Elsken

Over de expositie

The Traveller presenteert een keuze uit de privéverzameling van de jonge Rotterdamse verzamelaar Alexander Ramselaar. De afgelopen jaren is zijn betrokkenheid bij de wereld van de hedendaagse kunst geďntensiveerd, niet alleen door te verzamelen, maar ook door actief te worden als begunstiger (Stichting C.o.C.A.), in besturen (o.a. Kunstverein Amsterdam), als schrijver en sinds kort als adviseur. In 2011 publiceerde hij een webcolumn voor TENT in het kader van State of The Art - visies op de toekomst van de kunst in Rotterdam. Juist nu de Nederlandse overheid zijn betrokkenheid bij de kunst verkleint, is het opmerkelijk dat particuliere initiatiefnemers als Alexander Ramselaar meer en meer de context van de kunstwereld zoeken. Wat beweegt hem?

“Verzamelen voelt als een pad dat zich als het ware vanzelf plaveit, gedreven door het innerlijke en passie, naar iets moois, waarvan ik nog niet weet hoe het er uiteindelijk uit zal zien. Kunst neemt me mee op reis: een werk ervaren is een wereld die zich ontvouwt. Reizen zit in mijn bloed. Het deelgenoot willen zijn van de realiteit van alledag in den vreemde openbaarde zich al vroeg. Een kennelijke zucht in me om zo de werkelijkheid te ontrafelen, te begrijpen. Een eindeloze zoektocht, de horizon ligt steeds verder dan ik al dacht. Deze tentoonstelling is een momentopname hoe reizen mijn blik op kunst verandert en kunst mijn blik op de wereld. In de tentoonstelling neem ik de bezoeker mee langs werken uit mijn verzameling met fragmenten uit dagboeken die een persoonlijke inkijk geven bij ieder werk. Ik toon dit niet om een geschiedenis vast te leggen of een overzicht te geven, die geëngageerde posities innemen in de wereld. Een voortgaand proces van ontdekken, reflecteren en kiezen, een reis op zich. Gedurende de tentoonstelling verplaats ik mijn werkkamer naar TENT. Bureau, stoel, lamp, boeken, opslag, aantekeningen….. alles gaat mee. Ik zal er dan ook gedurende de tentoonstelling regelmatig zelf zijn.”

Alexander Ramselaar is gedurende de tentoonstelling iedere zondag van 14.00 - 17.00 aanwezig in TENT voor ontmoetingen met het publiek.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 13 jan 2013
TENT Rotterdam
Witte de Withstraat 50
3012 BR Rotterdam
010-4135498

open: di t/m zo 11.00-18.00, entree € 5,00 / korting € 2,50