Michel Szulc Krzyzanowski: Henny - de documentaire

 
© Michel Szulc Krzyzanowski

Over de expositie

Toen fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski Henny in 1975 voor het eerst portretteerde kon hij de reikwijdte en tijdsduur van het project nog niet overzien. Het bleek de start van een bijzondere samenwerking die inmiddels al meer dan 36 jaar duurt. Henny, toen 16 jaar oud en werkend in een koekjesfabriek is inmiddels een 52-jarige vrouw. Haar bewogen leven is openhartig gebundeld in 5 ‘Henny’ fotoboeken. Op 7 februari om 17.00 uur wordt het zesde fotoboek getiteld ‘Henny. Het zit best wel tegen’ gepresenteerd, tijdens de opening van de expositie ‘Henny: de documentaire’ bij bkkc | brabants kenniscentrum kunst en cultuur in Tilburg. De expositie toont een audiovisuele presentatie van Studio APVIS en staat in het teken van documentaire fotografie van Michel Szulc Krzyzanowski.

Het ‘Henny’-project begon in 1975 als portret van een werkende jongere in opdracht van de Landelijke Organisatie Vormingswerk Werkende Jongeren. Sinds die tijd volgt Michel Szulc Krzyzanowski Henny om de vijf tot tien jaar en fotografeert haar opnieuw. De beelden en verhalen die Henny daarbij vertelt, zijn gebundeld in vijf boeken. Het zesde boek wordt gepresenteerd tijdens de opening van de expositie. Henny en haar familie zullen daarbij aanwezig zijn.

Om verschillende redenen is dit project uniek: in de eerste plaats omdat het leven van 1 persoon al ruim 36 jaar wordt vastgelegd. Bij veel Nederlanders is Henny bekend vanwege de gepubliceerde fotoboeken en de vele publiciteit die dat veroorzaakte in kranten, tijdschriften, en op radio en TV. Inmiddels gaat het project niet meer alleen over Henny als een persoon. Het is een verslag geworden en een documentatie van veranderende opvattingen, mode, techniek en leefgewoonten. Het ‘Henny’-project is aangrijpend en vol schoonheid tegelijkertijd.

Wedstrijd: wie gaan de kinderen van Henny volgen?
Documentairefotografen in Nederland tot 30 jaar kunnen meedoen aan de wedstrijd om in de voetsporen te treden van Michel Szulc Krzyzanowski. Er worden twee fotografen gezocht om twee van de kinderen van Henny te volgen en fotograferen vanaf 2013. Fotografen worden uitgenodigd hun werk te presenteren tijdens een pitchmiddag. De jury bestaande uit Joost van den Broek, Lars Boering, Karin Krijgsman en Michel Szulc Krzyzanowski, kiest vervolgens de fotografen die mogen deelnemen aan de masterclass (bestaande uit 3 bijeenkomsten), waaruit de 2 beste deelnemers gekozen worden. Kosten voor de masterclass € 195,- pp. Meer informatie over de voorwaarden en deelname op www.bkkc.nl/hennywedstrijd. Inschrijven kan tot 18 februari.

Michel Szulc Krzyzanowski
Michel Szulc Krzyzanowski (1949) werd in Oosterhout geboren. Hij studeerde aan de Academie St. Joost in Breda, behaalde in 1970 zijn diploma in fotografie en vrije grafiek aan de Koninklijke Academie in ’s-Hertogenbosch. Sindsdien werkt hij als autonoom fotograaf aan conceptuele fotografie en fotoprojecten. Hij publiceerde achttien fotoboeken en zijn werk is opgenomen in de collecties van diverse musea in binnen- en buitenland. Van zijn sociaal-documentaire fotografie zijn talloze tijdschrift- en krantenpublicaties verschenen. Met deze fotografiestijl won hij in de afgelopen jaren driemaal de Zilveren Camera. www.szulc.info


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 7 apr 2013
Kunstloc Brabant (voorheen bkkc)
Burgemeester Brokxlaan 1000
5041 SG Tilburg
013 7508400

open: ma t/m vr 08.00-22.00, za 09.00-17.00, zo 12.00-17.00