Ugo Rondinone: Thank you silence

 

Over de expositie

Ugo Rondinone ontwikkelt sinds ruim twintig jaar een oeuvre in een veelheid aan media: van schilderkunst, grafisch werk, sculptuur, fotografie tot video en geluid. Aan de basis van zijn werk liggen motieven uit onze alledaagse omgeving. Ze krijgen een poŽtische dimensie door ze af te zonderen, uit te vergroten of een specifieke materiŽle behandeling te geven. Vormelijk grijpen zijn installaties terug naar uiteenlopende referenties uit de kunstgeschiedenis of de populaire cultuur. Zijn werk varieert van getekende landschappen in Indische inkt die doen denken aan de Romantiek, tot lichtsculpturen in regenboogkleuren die de psychedelica uit de jaren í60 oproepen.

Een tentoonstelling van Ugo Rondinone is steeds een totaalbeeld. De kunstenaar omschrijft het zelf als een droomlandschap om de toeschouwer naar een andere werkelijkheid te leiden. In thank you silence is dit niet anders. Referenties naar tijd en ruimte die je kunnen begeleiden doorheen de tentoonstelling, schakelt de kunstenaar vakkundig uit.

Witte pixelZo worden delen van de tentoonstellingszalen architecturaal vervormd door monumentale structuren,krijgen sommige muren het uitzicht van de betonnen museumvloeren en worden raamopeningen dichtgemaakt waardoor enkel daglicht kan binnenvallen dat gefilterd wordt doorheen het glasraam van zijn installaties.

De bevreemdende verstilde sfeer die de tentoonstellingsruimte opwekt, keert ook terug in de confrontatie tussen de tentoongestelde werken.

Voor het eerst in BelgiŽ brengt de tentoonstelling thank you silence verschillende reeksen werken samen die Rondinone ontwikkelde in de afgelopen jaren. Naast poŽzieverzen omvat thank you silence onder meer de serie nude, wassen hyperrealistische beelden van in zichzelf gekeerde figuren. Daarnaast zijn verschillende ongewone klokken in glasraam te zien samen met primitive, een omvangrijke reeks bronzen vogelsculpturen. Rondinone ontwikkelde specifiek voor M een ruimtelijke installatie van geometrische volumes. Voor de invulling van deze geometrische volumes schakelde hij de hulp in van kinderen en scholen. Zij mochten meewerken aan zijn kunstwerk door tekeningen van zonnetjes te maken.

Curator van de tentoonstelling is Eva Wittocx, verantwoordelijke hedendaagse kunst van M.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 6 okt 2013
M-Museum Leuven
Leopold Vanderkelenstraat 28
B-3000 Leuven
+32-16-2272929

open: ma, di, vr, za, zo 11.00-18.00, do 11.00-22.00, , entree Ä 12,00


Kunstenaar

Ugo Rondinone