Who Cares? - Healing Environment


Over de expositie

Healing environment is het scheppen van een omgeving die het ziekteherstel bevordert. Maar niet alleen patiënten hebben baat bij ruimtes die positief bijdragen aan de gezondheid, álle gebruikers van het gebouw varen er wel bij. Met de expositie 'Who Cares?' richt bkkc zich op de rol die kunstenaars kunnen spelen in het proces, om te komen tot die betere inrichting van ruimtes in de zorgsector. Drie kunstenaars - Zeger Reyers, Pieter van Splunter en Philip Lüschen - vroegen we hun invalshoek te tonen rondom het populaire begrip healing environment. De resultaten zijn te zien van 18 april t/m 2 juli in de gratis expositie ‘Who Cares?’ bij bkkc in Tilburg.

Opening door Rieke Brekelmans (HEVO).

Healing environment
Ofwel, de helende kracht van je omgeving, draagt bij aan het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van de gebruikers van een gebouw. Door gericht de omgeving aan te kleden en vorm te geven. Het welzijn van patiënt, bezoekers en mensen die in het gebouw werken wordt bevorderd en stress gereduceerd. Met name het wegnemen van stress bij patiënten is belangrijk, wat kan bijdragen aan minder verdovingen en pijnstillers, minder gebruik van medicijnen en sneller herstel met minder complicaties.

De rol van een kunstenaar bij het ontwikkelen van een healing environment kan divers zijn: van het geven van een visie of een rol als kritische beschouwer of inrichter tot maker van een kunstwerk of kunsttoepassing. In de expositie ‘Who Cares?’ laten drie makers zien hoe er dat in de praktijk uit ziet.

Zeger Reyers en Pietertje van Splunter (samen Broos) doen met de installatie ‘Nurse-Log’ onderzoek naar uitsluitend natuurlijke elementen en acties die een helende kracht zouden kunnen hebben. Hierover zijn vele boeken geschreven, en daar zijn ze begonnen met hun inventarisatie. Het werk dat te zien is, bevat vier aspecten waaronder een autonome, prettig ervaarbare kunsttoepassing, met een potentieel helende werking. Kunstobjecten met een glimlach.

The Cure Company, van oprichter Philip Lüschen, is een nieuwe speler op het gebied van helende toepassingen en lanceert tijdens 'Who Cares?' het innovatieve, Birdophone. Birdophone streamt live vogelzang van buiten naar binnen en creëert hier een stress verlagende en rustgevende omgeving. Birdophone is eenvoudig te integreren in elke ruimte en transformeert deze met gemak tot een healing environment.

www.bkkc.nl/whocares


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 2 jun 2013
Kunstloc Brabant (voorheen bkkc)
Burgemeester Brokxlaan 1000
5041 SG Tilburg
013 7508400

open: ma t/m vr 08.00-22.00, za 09.00-17.00, zo 12.00-17.00