Bernadette Goossens: In verf tekenend

 

Over de expositie

De bovenzaal van De Verdieping in Veldhoven geeft eigenlijk het meest complete overzicht in wat kunstenares Bernadette Goossens beweegt. Als we beginnen bij de vitrine 1 bij1,5 meter is een kwart van haar werktafel van 2 bij 3 meter in haar atelier. Misschien lijkt alles speciaal voor de tentoonstelling zo neergelegd, maar haar werktafel is echt op dezelfde manier geordend. Strakke lijnen, ordelijk en overzichtelijk. We zien foto’s, schilderingen op foto’s, tekeningen in houtskool, oliesticks, inspirerende teksten en afbeeldingen van andere kunstenaars ( Marlène Dumas). Zo netjes als hier alles is geordend, zo onstuimig en schijnbaar ongecontroleerd is haar werk. Blijkbaar heeft ze die tegenstrijdigheid, die dualiteit ( orde en regelmaat naast expressiviteit en experiment) nodig om haar ballans te vinden. Ze schildert met passie is vaak en op geregelde tijden in haar atelier te vinden. Ze vindt voldoening het werken op zich.
Haar vroegere werk is veel figuratiever maar Bernadette werd altijd al gefascineerd door structuren en vormen. Ze is nu in een fase dat er alleen een aanduiding van iets landschappelijk over blijft: grassen, takken, boomkruinen, het spel van licht en donker en soms een horizon . Het werk laat zichzelf maken in een proces van loslaten en beheersen. Bij diverse werken wordt het doek weer overgeschilderd en begint ze opnieuw. Dit kan oplopen tot wel 10 keer. Van dichtbij kun je die onderlagen goed zien. Soms ook krabt of schuurt ze oude lagen weg waardoor er structuren ontstaan die weer aanzetten tot een nieuw begin. Het opbrengen en weghalen van verf doet ze met lappen stof of met haar vingers. Zo heeft ze al een hele werktafel vol met van die verflappen die op zichzelf als kunst object mooi in de expositie zou passen, maar dat wilde ze niet.
Het werk van Bernadette is niet altijd even toegankelijk maar ze pretendeert ook niet meer te zeggen dan wat je ziet. Neem de tijd om de schilderijen op je in te laten werken, en laat je meevoeren in het lijnenspel. Neem de tijd om de tederheid, liefde en hartstocht in de manier van schilderen en tekenen, de verftoets en de tekenhand te herkennen . Het is “in verf tekenend” Als de wind niet waait dansen de bladeren niet. Deze lijnen dansen wel, aan het weer te zien een lentedansje , soms ritmisch , soms wild, soms met grote vormen en gebaren.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 14 jun 2013
De Verdieping
Meiveld 1, gemeentehuis Veldhoven
5501 KA Veldhoven
040-2584411

open: ma, wo, do, vr 9.00-17.00, di 9.00-19.00