Fly Your Colours - Rens Krikhaar

 
The battle of Formosa
 
The Raft of the Olonnais,...
 
De overwinning van Simon ...
 
Gula, 2012
 
Superbia (Lucifer), ...

Over de expositie

Rens Krikhaar (1982) heeft een grote belangstelling voor de traditie van de westerse en aziatische kunst. Sinds een jaar richt hij zich in zijn schilderijen op het 17e en 18e eeuwse zeestuk. Daarvoor doet hij ook onderzoek naar de zeegeschiedenis, waarin helden als Michiel de Ruyter en roemruchte kapers als Simon de Danser opduiken. Met deze kennis in het achterhoofd laat Rens Krikhaar het traditionele genre van het zeegezicht herleven. In de kleinere schilderijen worden de schepen met een paar streken nat in nat heel ijl neergezet. De grotere doeken hebben dramatische licht-donker partijen en bijna hallucinerende kleuren waarmee heftige scènes van brandende en exploderende oorlogsbodems worden weergegeven. Door de uitbundige kleurstelling en een zekere mate van stilering zijn de schilderijen ook onmiskenbaar hedendaags, een van Rens Krihaar’s zeeslagen was vorig jaar te zien in de tentoonstelling van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst.
In zijn tekeningen beslaat Rens Krikhaar een breder terrein, vaak zijn ze gebaseerd op dromen. In de serie Distilled Dreams zie je surreële voorstellingen die uiteenlopen van massabijeenkomsten tot
landschappen en religieuze gebouwen. Soms is er ook een verhaallijn aanwezig, in Holuthoroidea wordt in tien tekeningen uitgebeeld hoe een reusachtige zeekomkommer een schip verzwelgt. In de tentoonstelling is ook een recente serie werk te zien waarin de zeven hoofdzonden worden uitgebeeld. Ook in de tekeningen is sprake van een zekere stilering, die soms doet denken aan de kunst uit de jaren twintig maar ook aan de vormtaal van Japanse prenten en tatoeages.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 7 jul 2013
Galerie Maurits van de Laar
Herderstraat 6
2512 CV Den Haag
070-3640151

open: wo t/m za 12.00-18.00, laatste zondag van de maand 13.00-17.00


Kunstenaar

Rens Krikhaar


(advertentie)


Meer info over adverteren