Dieter Mammel en Ronald Versloot

 
Dieter Mammel
 
Dieter Mammel
 
Dieter Mammel
 
Ronald Versloot
 
Ronald Versloot

Over de expositie

Dieter Mammel (1965) vond recent in zijn ouderlijk huis een verzameling jeugdtekeningen terug waarin hij heel precies dingen uit zijn dagelijkse omgeving had weergegeven; bossen, (huis)dieren en mensen. Geconfronteerd met de belevingswereld van zijn kindertijd besloot Dieter Mammel deze tekeningen te koppelen aan zijn huidige werk en zijn kunstenaarschap te ijken. Zo wordt een realistisch bosgezicht gecombineerd met een abstracte compositie van verticalen en horizontalen, of twee herdershonden met ronde Pluto neuzen worden gekoppeld aan een schilderij van een vrouw met hond waarover zwarte cirkels zijn geplaatst. Met deze ode aan zijn jeugdtekeningen geeft Dieter Mammel naast een doorkijk in zijn kunst ook blijk van het inzicht dat de kinderjaren een belangrijk deel van onze identiteit vormen. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Ook bij Ronald Versloot (1964) speelt het verleden een rol, hij overschildert bestaande werken maar zo dat de oude voorstelling aan de randen nog blijft staan. Het oude blijft dus gedeeltelijk zichtbaar, bijna als metafoor voor het kunstenaarschap, waarin je schatplichtig bent aan je verleden maar toch steeds verder moet om nieuwe beelden te veroveren. Vaak is de centrale vorm niet meer dan een verfvlek die Versloot met een kleine ingreep van een linodruk of penseelstreek articuleert en leven inblaast. Een onbestemde kleurvlek verandert zo in een sculptuur, een puntige vorm in een destilleertuit, een wolk in een gezicht zonder mond. De toeschouwer wordt zich hierdoor bewust van de verborgen betekenis van beelden, die de kunstenaar vangt en zichtbaar maakt.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 29 sep 2013
Galerie Maurits van de Laar
Herderstraat 6
2512 CV Den Haag
070-3640151

open: wo t/m za 12.00-18.00, laatste zondag van de maand 13.00-17.00


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en BelgiŽ. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius