Repeat 2.0. Herhaling baart kunst (deel 1)

 
Hans Broek
 
Barbara Broekman
 
Job Koelewijn
 
Aukje Koks

Over de expositie

Hoe vaak gebeuren dezelfde dingen niet nog een keer? En nog eens. Iedereen weet: het leven zit vol herhalingen. Dat levert herkenning op en houvast. Maar herhaling kan ook saai en monotoon worden. Het jaarprogramma van 38CC staat geheel in het teken van het herhalen. Geen mechanisch herhalen of klakkeloos nabootsen, maar herhaling die én houvast biedt én tegelijkertijd leidt tot schoonheid en verschil. Het eerste onderdeel van dit jaarprogramma is de groepstentoonstelling Repeat 2.0. Herhaling baart kunst (deel 1). Daarin staat kunst centraal die het bestaande herhaalt door het te kopiëren, na te bootsen, na te doen of te herscheppen zodanig dat er een nieuwe variant ontstaat. 

Grote blikvanger van deze eerste expositie zijn zes monumentaal gepresenteerde werken uit de serie On Victorian and Oriental Women van Barbara Broekman. Zij heeft hiervoor schilderijen van exotische of Victoriaanse dames op canvas geprint om die vervolgens geheel ‘over te schilderen’ met borduurwerk. Waar Broekman schilderijen uit de 19e eeuw op een bijzondere manier ‘herhaalt’, daar vertaalt Hans Broek film stills in schilderijen. Zijn nieuwste serie Tonì is gebaseerd op de gelijknamige neorealistische film van Jean Renoir uit 1935. Broek liet scènes daarvan op de oorspronkelijke locaties naspelen voordat hij er schilderijen van maakte.
De schilderijen en beelden van Aukje Koks roepen juist vragen op over wat er nu eerst was, het schilderij of de sculptuur? Anders gezegd: wat is echt en wat is kopie? Met haar installatie Visitors on Display raakt de Duitse kunstenaar Karin Sander aan de thematiek van het kopiëren van beeldmateriaal op internet. Daarnaast kaart zij nieuwe mogelijkheden van 3D-printers aan. Voor dit werk printte ze schaalmodellen van tentoonstellingsbezoekers in harde kleuren.
Voor Job Koelewijn betekent herhaling vooral verdieping. Zeker in zijn Ongoing Reading Project. Sinds 2006 leest hij elke dag 45 minuten hardop voor uit filosofische boeken en literatuur. Opgenomen op cassettebandjes is de tekst ook voor bezoekers te beluisteren. Tot slot toont Katarina Zdjelar in de kluis met haar video Shoum dat de herhaling van een beroemde Engelse popsong tot een nieuwe taal leidt.
Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 30 mrt 2014
Expositieruimte 38CC
Papenstraat 5
2611 JB Delft
06-38129525

open: wo t/m zo 13.00-17.00