Populair Modern


Over de expositie

Na de ellende van de Tweede Wereldoorlog was de huisvrouw toe aan kleur en gezelligheid in huis. De welvaart begon in de jaren vijftig weer langzaam te stijgen. Moderne technieken maakten ranke en decoratieve vormgeving mogelijk. De huisvrouw koos voor kleurrijke patronen en frivole vormen, geheel tegen de norm van het sobere en strakke functionalisme in. In vier thema’s komt de populaire moderne onderstroom in de vormgeving van de jaren vijftig aan bod. In het thema ‘Fifties Anno Nu’ wordt de invloed van de jaren vijftig op de huidige wooncultuur belicht. Bij het interactieve onderdeel ‘Was geluk toen nog heel gewoon?’ kan men zelf spullen uit de jaren vijftig inbrengen, met een persoonlijke anekdote.

Het domein van de huisvrouw
Na de ellende van de Tweede Wereldoorlog was de huisvrouw toe aan kleur en gezelligheid in huis. Het huis was haar domein. De verdeling was helder: de man verdiende de kost en de vrouw zorgde voor het huishouden en de kinderen.

Goed en kwaad wonen
De stichting Goed Wonen werd in 1946 opgericht tegen de wansmaak, rommeligheid en stijlloosheid in het interieur. Er werd actie gevoerd tegen het ‘kwade wonen’ met artikelen, tentoonstellingen en lezingen. Overal verschenen meubelzaken met het Goed Wonen-logo op de deur. Het gelijknamige blad Goed Wonen stond vol met goed en fout-foto’s van interieurs. De norm was: functionalisme met sobere, strakke vormen, geen overbodige versiering en weinig kleur. Veel mensen hadden Old Finish in huis, fabrieksmeubilair met een historische look. Goed Wonen vond dit kitsch en ‘de schone schijn ophouden’. Je moest je niet beter voordoen dan je was.

Modieus modernisme
Nog erger was de ‘modernistische kitsch’ die langzaam het huis binnensloop. Goed Wonen was fel tegen modegrillen zonder doel. Schuine poten onder stoelen en decoratie op gordijnen of behang waren onrustig, overdreven en getuigden van wansmaak. Maar de huisvrouw koos tegendraads juist wel voor ‘mode’ en ‘gevoel’ in huis. Ze koos voor kleur, zwierige vormen en decoratie. Waarom? En wat voor invloed heeft dit gehad op de wooncultuur van nu?

Museumwijzer over de jaren vijftig: Museumwijzer 7 Fifties in feitjes en weetjes

Fifties ikonen
In de jaren vijftig leek geluk nog heel gewoon. Het was de tijd van Elvis, spruitjesgeur, Brigitte Bardot, Sunlight zeep, snelkookpannen, Tomadorekjes en ganzenbord.

Wat is uw herinnering aan of associatie met de jaren vijftig?

Breng uw jaren vijftig voorwerp - met een anekdote of herinnering - naar het museum. Uw voorwerp wordt tentoongesteld in de Fifties-kast. Op 25 mei, de laatste dag van de tentoonstelling, kunnen de voorwerpen op een speciale ‘Kunst en Kitsch-achtige veiling’ verkocht worden, waarbij u zelf de opbrengst krijgt.

Kijk voor de meest recente informatie over de tentoonstelling op: https://www.facebook.com/populairmodern


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 25 mei 2014
Museum De Voorde
Zuidwaarts 2
2711 HA Zoetermeer
079-3164735

open: di t/m vr 10.00-16.00, za en zo 13.00-17.00, gesloten op Nieuwjaarsdag, Koninginnedag, Eerste en Tweede Kerstdag, entree € 3,00


Kunstenaar