Artist Textiles: Picasso to Warhol

 
 
 
 

Over de expositie

Het TextielMuseum in Tilburg presenteert met trots ‘Artist Textiles. Picasso to Warhol’: een boeiend overzicht van 20steeeuwse stofontwerpen van wereldberoemde kunstenaars. De tentoonstelling schetst de geschiedenis van textieldesign, waarbij ontwerpen van kunstenaars uit het fauvisme, kubisme, constructivisme, modernisme, surrealisme en de Pop Art de revue passeren. Er is werk te zien van gerenommeerde kunstenaars als Pablo Picasso, Raoul Dufy, Salvador Dalí, Henri Matisse, Sonia Delaunay, Marc Chagall, Henry Moore, Fernand Léger, Barbara Hepworth, Ben Nicholson, Joan Miró, Andy Warhol en Alexander Calder. Meer dan 200 gedrukte en geweven interieur- en modestoffen, maar ook kledingstukken, uit de periode 1910 tot circa 1975 worden getoond. ‘Artist Textiles’ laat zien hoe moderne kunst voor iedereen bereikbaar was.

Onder invloed van de Engelse kunstenaar, politiek denker en textielontwerper William Morris (1834-1896), zoeken veel kunstenaars rond 1900 naar middelen om hun werk minder elitair te maken en een groter publiek aan te spreken. Net als Morris, ontdekken zij design als middel om dit publiek te bereiken, in het bijzonder via textiel dat industrieel geproduceerd wordt voor de massa. Vóór de Tweede Wereldoorlog gaan talloze kunstenaars, vooral uit de fauvistische, futuristische en constructivistische kunststromingen, textiel ontwerpen. Net als grafische vormgeving en boekillustraties ligt de stap naar het drukken van hun ontwerpen op stof voor de hand. Het wordt dan ook snel, vooral in Groot-Brittannië en Amerika, beschouwd als een waardig en belangrijk onderdeel van het werk van een kunstenaar. Modernistische kunstenaars als Raoul Dufy en Sonia Delaunay uit Frankrijk behoren tot de voorhoede, net als de Russische Ljoebov Popova en Vavara Stepanova. Zij willen het onderscheid tussen beeldende en toegepaste kunst opheffen. Raoul Dufy is de eerste 20steeeuwse kunstenaar, die daarin serieus wordt genomen. Zijn werk inspireert vele andere kunstenaars en fabrikanten in Frankrijk, Groot-Brittannië en Amerika.

Na de oorlog gaan verschillende textielproducenten kunstenaarsstoffen uitbrengen. Toonaangevende Britse en later Franse kunstenaars worden overgehaald om dessins te maken. Zo ontwerpen Henri Matisse en Henry Moore voor het Engelse Ascher Ltd. en Marino Marini en Victor Vasarely voor Edingburgh Weavers.

Er zijn veel oorzaken aan te wijzen waardoor naoorlogse beeldend kunstenaars in Amerika zoveel succes hebben met het ontwerpen van textiel. De belangrijkste is echter de enorme impuls die voortkomt uit de opleving van de Amerikaanse maatschappij en cultuur. Amerikanen krijgen de behoefte om hun leven opnieuw in te richten en meer en meer mensen willen modern zijn. En hoe kun je dat beter tonen dan door je interesse in moderne kunst te etaleren? Het bezitten van kunst, in welke vorm dan ook, verschaft aanzien. Het kopen van een kunstwerk is echter niet voor iedereen weggelegd. Dus kun je ook laten zien dat je aan de nieuwe mode meedoet door een Joan Miró jurk of een Salvador Dalí stropdas te dragen.

Midden jaren ’50 vindt een samenwerking tussen fabriek en kunstenaars plaats, die naam heeft gemaakt als het project ‘Modern Masters’. Het New Yorkse bedrijf Fuller Fabrics begint met een serie kledingstoffen van Picasso, al snel gevolgd door de productie van ‘Art by the Yard’ door Juan Miró, Fernand Léger, Marc Chagall en Raoul Dufy.

In de vroege jaren ’60 ontwerpt Popkunstenaar Andy Warhol een aantal kledingstoffen met patronen die aan voedsel zijn gerelateerd. Zij zijn pas onlangs bekend geworden.

Deze tentoonstelling toont een belangrijk en uitgebreid overzicht van kunstenaarsstoffen uit Groot-Brittannië en Amerika uit de periode 1910 tot circa 1975. Velen zijn nooit eerder aan het Nederlandse publiek getoond.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 14 sep 2014
TextielMuseum Tilburg
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013-5367475

open: di t/m vr 10.00-17.00, za en zo 12.00-17.00, gesloten 1 jan, 30 apr, 5 mei, 1e paas- en pinksterdag, 25 dec, entree € 7,00 voor volwassenen, kinderen t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 12 jaar €1,75 en 13 t/m 18 €3,00