De titel 'Beestachtig' is voor de kunstenaars enerzijds een oproep tot inleving in het dier, anderzijds dwingt het hen tot kritiek op de wijze waarop mensen met dieren omgaan. Hoewel het thema zwaar aanvoelt, hebben de kunstenaars ernaar gestreefd vrolijkheid en lichtvoetigheid te behouden in de behandeling ervan.
Het werk van Matilde Zijp wil de foute omgang met dieren aan de kaak stellen. De mens die het dier tot object maakt, heeft nauwelijks nog aandacht voor dierenwelzijn, zeker als dat ondergeschikt is gemaakt aan het economisch belang. Farmaceutische industrie en bio-industrie zijn er groot door geworden. Anderzijds roept het werk van Matilde Zijp ook kwetsbaarheid op en mededogen en vraagt het om geborgenheid.
Matilde Zijp (1957) studeerde aan de Academie Minerva in Groningen. Zij is lid van de Haagse Kunstkring en Ars Aemula Naturae te Leiden.
Of het nu een rat is of een lam, de wijze waarop dieren in het werk van Catharina van Velden ons aankijken, frontaal, confronteert ons met een gelijksoortig ongemak. Alsof de dieren zeggen willen: 'Ik kijk jou aan, in al mijn kwetsbaarheid, zie mij zo en behandel me met respect.' Haar dieren zijn op deze tentoonstelling in verschillende technieken weergegeven.
De onschuld van het dier dient voor Machteld van Buren als voorbeeld voor landen in een crisissituatie. Onder de titel Circus Europe beeldt zij in grote collages verschillende landen uit als circusdieren die een act uitvoeren. Zoals de landen van de Europese Unie hun streven naar samenwerking of eenwording in de huidige crisis trachten te volbrengen, zo voeren de jonglerende dieren bij Van Buren hun act uit. Of de acts gaan lukken is nog niet helemaal duidelijk.
Machteld van Buren (1956) studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Werk van haar hand bevindt zich onder andere in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Centraal Museum in Utrecht en het Fries Museum in Leeuwarden. Voor meer informatie: www.circus-europe.blogspot.nl
- - verberg extra tekst