Ad van Campenhout


Over de expositie

Elke zes weken nodigt TENT. een kunstenaar uit om op de gebogen wand in de centrale tentoonstellingsruimte een werk aan te brengen. Na een werkperiode van circa twee weken, waarvan ook de bezoeker kennis kan nemen, volgt een presentatie van vier weken. Soms is De Kromme verbonden aan een tentoonstelling die in andere ruimtes van TENT. plaats vindt, in andere gevallen is het een autonoom programmaonderdeel. Eerder werd op de Kromme gewerkt door onder andere Sonia Rijnhout, Tumi Magnusson, Olphaert den Otter, Sigmund de Jong, Lucio Auri, Peter Pontiac, Gracia Khouw en Frank Thonus. Onlangs werd een werk van Mark Wallinger uitgevoerd op De Kromme.

Nu is het de beurt aan A. van Campenhout. Zijn tekeningen combineren elementen van de alledaagse wereld met details uit voorgaande tekeningen of met beeldaspecten uit de kunstgeschiedenis. Deze beeldelementen zijn verhuld in een wirwar van lijnen en structuren. De structuren van Van Campenhout fungeren als een vervolgverhaal. Elke tekening is een vervolg van de vorige en is in principe oneindig. Een tekening is pas dan voltooid als de tekenaar besluit te stoppen met tekenen.

Van Campenhout werkt doorgaans met houtskool op papier. De keuze voor het gebruik van houtskool wordt ingegeven door het feit dat het grootste deel van de houtskool tijdens het opbrengen, weer valt. Op deze manier fungeert de houtskool als metafoor voor het menselijk bestaan: tot stof zult gij wederkeren. Zijn tekeningen zijn een onderzoek naar de formele mogelijkheden van grafiek en houtskool. Contrasten tussen het wit en zwart veranderen tijdens het opbrengen van de houtskool doordat Van Campenhout tekent, weer uitwrijft of gumt. Hierdoor ontstaat een zwarte, witte en grijze gelaagdheid, die duizelingwekkend aandoet. Voorgrond en achtergrond lopen in elkaar over, en geometrie wordt afgewisseld met los aangebrachte lijnen. Zo wordt een spel gespeeld dat zijn ruimtelijke werking niet mist: patronen die zich aftekenen lijken hun vastheid te verliezen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 8 dec 2002
TENT Rotterdam
Witte de Withstraat 50
3012 BR Rotterdam
010-4135498

open: di t/m zo 11.00-18.00, entree 5,00 / korting 2,50