Tjeerd Vrielink en Michiel Paalvast zijn niet binnen één stijl te vangen. Kunst maken is voor hen een constant onderzoek door middel van goed waarnemen. Zij vinden elkaar vanuit een verschillend perspectief: de één abstract, de ander romantisch. Beeld, vorm, licht en beweging worden op verrassende wijze gecombineerd. Museum De Schotse Huizen geeft hiermee een vernieuwende impuls aan de jarenlange traditie om lokale kunstenaars een podium te bieden.
IRIS: een ontmoeting tussen binnen en buitenTjeerd Vrielink (1980) woont en werkt in Vlissingen. Hij is afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam en aan de Vrije Academie in Den Haag. Zijn werk draait om het blootleggen van het basisontwerp van de natuur. Michiel Paalvast (1976) woont in Veere. Hij werkt veel buiten en heeft zijn atelier in Vlissingen. Hij is afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Paalvast is een landschapschilder pur sang. Hij benadert de natuur op een romantische, meer aardse manier.
Daar waar Tjeerd Vrielink zich laat inspireren door de abstractheid van het heelal, loopt Michiel Paalvast nog steeds met een schetsboek door de natuur. Hoe verschillend deze twee werelden ook lijken: het begint bij goed waarnemen. Kijken naar de wereld buiten jezelf en naar de wereld binnen in jezelf. Het specifieke punt dat dat voor hun verbeeldt, is de iris: het diafragma van het menselijk oog, de plek waar het licht van buiten naar binnen gaat. Tegelijkertijd is Iris ook de naam van een figuur uit de Griekse mythologie. Als boodschapper van de goden communiceert zij tussen hemel en aarde. Een gebied waar ook beide kunstenaars elkaar ontmoeten.
- - verberg extra tekst