Jacqueline de Jong: Recent werk

 
Horsemen 1918, 2013
 
Explosion 1, 2014
 
Locomotion, 2012
 
Infrastructure (deel 1 va...
 
Infrastructure (deel 2 va...
 
Infrastructure (deel 3 va...
 
The Ultimate Kiss, 2...

Over de expositie

Van jongs af aan was Jacqueline de Jong (1939) een in alle opzichten geëngageerd kunstenaar. Met name in de jaren 60 was ze actief betrokken bij internationale bewegingen van avant-garde kunstenaars, o.a. de Internationale Situationniste en de Duitse Gruppe Spur. In 2012 was dit te zien in een uitgebreide oeuvre-tentoonstelling in kunstcentrum AkkuH in Hengelo, en kortgeleden nog bij galerie Suzanne Biederberg in Amsterdam: “WAR - The Imminent Conflict (again)” en bij Galerie Clemens Thimme in Karlsruhe. Daar toonde zij recent werk op papier en schilderijen die de gruwelijkheden van de oorlog uitbeelden, in het bijzonder het gebruik van (strijd)gas(sen), van 1914 – de Eerste Wereldoorlog – tot op heden, bijvoorbeeld in Irak en pas nog in Syrië. Haar expositie in Bilthoven zal daar ook van getuigen.

Jacqueline de Jong schildert en tekent niet alleen, zij maakt ook objecten. Zo heeft zij van langzaam (langdurig) gedroogde aardappels en hun uitschietende spruiten zogenoemde “Pommes de Jong” sieraden gemaakt door die te laten vergulden en te platineren. Ook deze “Pommes de Jong” zullen in Bilthoven te zien zijn.

Haar werk is aanwezig in diverse internationale collecties van musea en particulieren. Zij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Haar werk was de laatste jaren onder meer te zien in New York, Parijs, Stockholm, Karlsruhe en Zürich; vanaf 28 september ook bij de expositie "Traces" in het Cobra Museum in Amstelveen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 11 nov 2014
ArtTraverse - Gemeentehuis De Bilt
Soestdijkseweg Zuid 173
3721 AB Bilthoven
030-2288111

open: ma, wo, do en vr 8.30-17.00, di 8.30-19.00,