Het Nieuwe Paviljoen 2014


Over de expositie

Het Nieuwe Instituut realiseerde deze zomer op eigen terrein, pal tegenover Huis Sonneveld, een tijdelijke woning naar ontwerp van architectenbureau SeARCH. Bjarne Mastenbroek, oprichter van SeARCH, beschrijft het ontwerp als een Yourtopia, een even persoonlijke als utopische visie op het wonen in de vroege 21ste eeuw. Maatschappelijke thema’s zoals de invloed van globalisering, het verlangen naar privacy en de bijna perverse scheefgroei in welvaart hebben de opgave van de hedendaagse architect ingrijpend veranderd. SeARCH grijpt in het ontwerp van het paviljoen terug op een basisvraag; wat is minimaal nodig om een maximale kwaliteit van leven te bereiken?
Wegens groot succes zal het Paviljoen open blijven tot en met 1 maart 2015, en een warme oase bieden tijdens deze winter.

Plek van bezinning
De innovatieve, stalen constructie van het koepelvormige paviljoen verwijst doelbewust naar traditionele nomadische woonvormen zoals de iglo en de yurt. De ruimte heeft een doorsnede van 14 meter en is aan de buitenzijde begroeid met gras. Een smalle tunnel leidt de bezoeker naar de feitelijke entree van het paviljoen. Eenmaal binnen wordt de bezoeker verrast door even onbekende als uitheemse planten en bomen, die het beeld van een exotische oase oproepen. Via een daklicht treedt het daglicht ongehinderd binnen. De heldere binnenruimte vormt een verstilde plek waar de buitenwereld nauwelijks in doordringt en die de bezoeker uitnodigt tot contemplatie. Het Nieuwe Paviljoen is uitdrukkelijk een utopie, een even gecontroleerde als geconstrueerde binnenruimte, een stille oase.

Tweejaarlijks
Het project van Mastenbroek is de eerste folly in een reeks waarvoor Het Nieuwe Instituut de komende jaren als opdrachtgever optreedt als onderdeel van haar meerjarig programma rond Landschap en Interieur. Iedere twee jaar, gelijktijdig met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) zal een andere Nederlandse architect, ontwerper of theoreticus de mogelijkheid krijgen een modelhuis te bouwen. In aansluiting op het programma van Het Nieuwe Instituut geven zij hun visie op het verdwijnende onderscheid tussen de private en de publieke ruimte, interieur en landschap, binnen en buiten, stad en natuur. Daarmee biedt het modelhuis mogelijkheid voor discussie over veranderende maatschappelijke verhoudingen en de mogelijke ruimtelijke uitdrukkingen daarvan.

Het Nieuwe Instituut hoopt met deze tijdelijke interventies niet alleen voeding te geven aan de discussie over de huidige, maatschappelijke verhoudingen en de ruimtelijke uitdrukking hiervan, maar tevens het Museumpark als publieke ruimte te voorzien van positieve impulsen. Het paviljoen is dan ook vrij toegankelijk en moet één van de publieke voorzieningen vormen van het Museumpark.

Activiteitenprogramma
Het werk van Bjarne Mastenbroek/SeARCH was van eind mei tot en met september aanleiding voor tal van lezingen, performances, workshops en andere publieksactiviteiten. Bekijk het activiteitenprogramma.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 1 mrt 2015
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
010-4401200

open: di t/m za 10.00-17.00, zo en feestdagen 11.00-17.00, gesloten op 1 jan, 30 apr en 25 dec, entree € 8,00


Kunstenaar

Search