Beating around the bush Episode #4

 
Drucker/Ernst
 
Marlene Dumas
 
Sidi El Karchi
 
Jutta Koether
 
Maha Maamoun
 
Ed Templeton
 
Aline Thomassen

Over de expositie

Beating around the bush is het tentoonstellingsprogramma waarmee het Bonnefantenmuseum in 2014 op onderzoekende wijze zijn collectie presenteert. In vier episodes zullen zowel de vaste waarden als de 'stille reserve' van de collectie in een dialoog gebracht worden met nieuwe en voorgestelde aankopen. Daarnaast zullen interventies in de vorm van kleine solopresentaties functioneren als spiegels waarin nieuwe inhoudelijke inzichten en perspectieven zich kunnen aandienen. Iedere episode heeft een andere thematische invalshoek waarbij de afzonderlijke kunstenaarspraktijken en de museumverzameling als geheel met omtrekkende bewegingen worden verkend.

In de vierde en laatste episode van het tentoonstellingsprogramma Beating around the bush draait het om kunstwerken die in meer of mindere mate in verband kunnen worden gebracht met thema's zoals identiteit, performance en lichamelijkheid. De tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars, met inzet van de meest uiteenlopende media waaronder schilderkunst, video, fotografie, textiel, sculptuur en installatie, zich in hun werk verhouden tot onderwerpen zoals afkomst, gender, seksualiteit, (sub)cultuur en moraliteit.

Kunstenaars
Ben d'Armagnac, Monika Baer, Paul Chan, Marlene Dumas, Zackary Drucker en Rhys Ernst, Sidi El Karchi, Hadassah Emmerich, Ferdi, Lara Gasparotto, Gilbert & George, Jörg Immendorff, Lee Kit, Jutta Koether, Nam June Paik, Sol LeWitt, Tala Madani, Maha Mamoun, Mario Merz, Navid Nuur, Rik Meijers, Dennis Muñoz Espadiña, Bruce Nauman, Tanja Ritterbex, Karen Sargsyan, Lara Schnitger, Lily van der Stokker, Shinkichi Tajiri, Ed Templeton, Aline Thomassen, Joëlle Tuerlinckx, Luc Tuymans, Ger van Elk, Franz West.

Opening door de heer G. Koopmans, gedeputeerde voor Cultuur en Sport, Leefbaarheid en Wijkenaanpak.

Speciale presentaties Zackary Drucker & Rhys Ernst, Jutta Koether, Maha Maamoun, Ed Templeton, Aline Thomassen

Relationship is een omvangrijk fotografie project van het uit Los Angeles afkomstige kunstenaarsduo Zackary Drucker & Rhys Ernst. De eerste presentatie ervan vond plaats tijdens van de Whitney-biennale 2014 in New York. Relationship bestaat uit 46 foto's die een voyeuristische inkijk bieden in de liefdesrelatie tussen beide kunstenaars. Het geheel is als het visuele dagboek van de periode 2008-2013, de periode waarin ze met behulp van hormonen een tegengestelde geslachtsverandering ondergingen, de één van man naar vrouw, de ander vice versa. Voor de tentoonstelling in het Bonnefanten wordt de installatie uitgebreid met negentien niet eerder getoonde foto's en met de film She gone rogue uit 2012.

Sinds de jaren tachtig treedt Jutta Koether op de voorgrond als publicist, columnist, schilder, musicus, schrijver, dichter, filmmaker en theoreticus. Haar samensmelten van schilderkunst, underground en kunsttheorie inspireerde kunstenaars in Europa en de Verenigde Staten. Getoond wordt een vloerinstallatie en drie grote schilderijen in een bijzondere opstelling gebaseerd op Edouard Manets meesterwerk uit 1882 getiteld 'Un bar aux Folies Bergère'.

Maha Maamoun is als kunstenaar en curator actief in Cairo, waar ze in 2004 het initiatief nam voor de oprichting van het Contemporary Image Collective (CIC), een onafhankelijke, non profit ruimte voor hedendaagse kunst en cultuur. Kenmerkend voor haar werk als beeldend kunstenaar is de kortsluiting die ze in haar foto's en video's weet te bewerkstelligen tussen verschillende symbolische representaties van de dagelijkse werkelijkheid, zoals ze die aantreft in zowel de hoge als de lage cultuur. Naast de video Domestic Tourism II uit 2008 zal in de tentoonstelling ook Maamouns meest recente film Shooting Stars Remind Me of Eavesdroppers te zien zijn.

Met meer dan honderdduizend volgers op Instagram en bijna evenveel 'likes' op Facebook geniet de Amerikaanse prof-skateboarder en beeldend kunstenaar Ed Templeton een ware cultstatus. Maar terwijl de fysieke consequenties van het ouder worden geleidelijk een beperking gaan vormen voor het skateboarden, ontstaat er tegelijkertijd meer ruimte voor Templetons talenten en kwaliteiten als beeldend kunstenaar. Onder de titel Wayward Cognitions brengt deze tentoonstelling in het Bonnefanten het werk van Templeton als fotograaf pur sang, met een intrigerende selectie van meer dan honderd beelden uit zijn omvangrijke foto-archief.

Al meer dan twintig jaar is Aline Thomassen gefascineerd door het psychologische landschap dat Marokko voor haar vertegenwoordigt, een landschap waar ze zich mee vereenzelvigt alsof het in haar eigen DNA besloten ligt. Met haar solotentoonstelling Cherchez la femme voegt Thomassen een nieuw hoofdstuk toe aan een gestaag groeiend beeldend epos, met als drijvende kracht de existentiële ervaringen die ze in Marokko opgedaan heeft. De tentoonstelling omvat naast 40 portretten van jonge Marokkaanse mannen een nieuwe serie monumentale vrouwenportretten waar de kracht en trots van afspat.

Randprogramma Episode #4: lezing, paneldiscussie, performance weekend

Zondag 23 november / 14.00 uur / Bonnefantenmuseum
Lezing Een jaar lang Beating around the bush! Door Stijn Huijts, artistiek directeur Bonnefantenmuseum.

Donderdag 27 november / 17.00-19.00 uur / Bonnefantenmuseum
Paneldiscussie over vier episodes Beating around the bush in samenwerking met Van Eyck.

Zaterdag 29 & zondag 30 november / 12.00-17.00 uur / Bonnefantenmuseum
Performance Weekend
Als onderdeel van de tentoonstelling Beating around the bush #4 vindt onder de titel John Smith, the Posthuman een performance weekend plaats in het Bonnefantenmuseum. Kunstenaars uit binnen- en buitenland presenteren opvoeringen in het museum. Het performanceprogramma is een samenwerking tussen het Bonnefantenmuseum en followup, een residency programma voor jonge Nederlandse en Duitse curatoren, gevestigd in Schloss Ringenberg (Hamminkeln, Duitsland). Het performanceprogramma is samengesteld door Niekolaas Johannes Lekkerkerk en Sally Müller.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 15 mrt 2015
Bonnefantenmuseum
Avenue Céramique 250
6221 KX Maastricht
043-3290190

open: Di t/m zo 11.00-17.00, (en feestdagen die op maandag vallen), Gesloten op: 25 dec, 1 jan en met carnaval., , Entree € 12,50: Volwassenen, € 6,25: Studenten, CJP pashouders, Gratis: t/m 18 jaar, e.o. Museumkaart