Het grid ontgroeid


Over de expositie

Talloze nieuwe mogelijkheden en ruimte voor experiment heeft de komst van de 3D-printer met zich meegebracht voor kunstenaars en ontwerpers. Een 3D-printer kan voorwerpen van vele materialen in vrijwel elke vorm produceren. Deze verschuiving van ambacht naar machinale (re)produceerbaarheid van kunstobjecten en beeldhouwkunst roept nieuwe vragen op. Hoe belangrijk is de hand van de kunstenaar binnen dit proces? Wat is de implicatie van de afwezigheid van een directe materiaalervaring en de ‘overgang’ van een virtueel naar een fysiek object? Wat betekent deze productiewijze en mogelijkheid tot exacte reproductie voor de authenticiteit en waarde van digitaal gefabriceerde kunst?

Centraal in de tentoonstelling staat niet zozeer het eindresultaat maar vooral de relatie van het persoonlijke proces van de kunstenaars met de techniek van het 3D printen. Voor 'Het grid ontgroeid' heeft een twaalftal kunstenaars aan de realisatie van een 3D geprint kunstwerk gewerkt.
De kunstenaars zijn afkomstig vanuit verschillende disciplines met uiteenlopende achtergronden als beeldhouwers, productvormgevers, schilders en illustratoren. De tentoonstelling zal bestaan uit 3D geprinte schetsen, prototypes en gerealiseerde werken die samen een overzicht presenteren van het werkproces.

3D Lab onderzoekt de beeldende kunstpraktijk en vormgeving aan de hand van nieuwe technieken en kennis en biedt daarbinnen een masterclassprogramma aan. In dit programma worden beeldend kunstenaars en vormgevers begeleid in het toepassen van 3D printen in hun eigen werk. 3D Lab bestaat uit David Graas, Eric van Straaten en David van der Veldt.

Opening door Jack van der Hoek, wethouder Cultuur.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 14 jun 2015
37PK Platform voor Kunsten
Groot Heiligland 37
2011 EP Haarlem
+31235518432

open: do t/m zo 13.00-17.00


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius