Ongekend kant


Over de expositie

Waar denkt u aan bij kant? Fijn textiel? Iets ouderwets of juist niet? Is kant alleen voor dames of ook voor heren? Is het u al opgevallen? Dit seizoen is kant helemaal terug in de mode. Maar kant is eigenlijk nooit weggeweest uit de beeldende kunst. Het verrast u misschien dat kant juist nu wordt geherinterpreteerd door hedendaagse kunstenaars, ontwerpers en fotografen. In deze tentoonstelling komt de grote verscheidenheid tot uiting; van fijn gekantkloste kleedjes tot stoere bouwhekken met kantmotief, van fijn geschilderde 18de eeuwse schilderijen, tot en met hedendaagse schilderijen waar de textuur van de verf het kantwerk vormt, van traditionele kanten kappen tot hedendaagse fotografie. En betonnen tafels met ingedrukt kantmotief tegenover een klassiek stilleven.
Of zelfs complete installaties waar u door heen kunt lopen. Dat de hiervoor gebruikte materialen uit de bouwmarkt komen, is bijna niet meer te zien. Of worden lichtgevende kantenkragen echt de toekomst? Nieuwsgierig?

Prachtige contrasten tussen hedendaagse installaties en historische gebouwen
Ongekend kant bij MIJ is te zien op drie locaties in de historische binnenstad van IJsselstein. In het museum, maar mis ook zeker niet de 16e eeuwse kasteeltoren, waar kunstenaars ter plekke indrukwekkende installaties hebben gemaakt die niet alleen om te bekijken zijn, maar vooral ook om met je hele lichaam te ervaren. Zo is er o.a. het lichtkunstwerk van Tamar Frank opgebouwd uit duizenden ragfijne fosforescerende draden, en een werk van Tanja Smeets lijkt wel uit de gewelven van de kasteeltoren te groeien! De derde locatie is de Waag. MIJ heeft gekozen voor een bijzondere tentoonstellingsvorm. Een grote ‘kijkdoosexpositie’ aan een terras, gluur door de ramen van de Waag naar binnen en zie bijzondere kostuums en schilderijen. Loop met een museummedewerker mee en krijg een persoonlijke uitleg over het beeld van Robin Kolleman, dat achter de grote Waagdeuren staat opgesteld.

Museum IJsselstein betrekt altijd de inwoners van IJsselstein bij de tentoonstellingen. Deze keer heeft het museum inwoners opgeroepen om uit hun eigen familie bijzondere kanten voorwerpen naar het museum te brengen, om zo ook IJsselsteinse verhalen te kunnen laten zien. Dit heeft geresulteerd in een mooie verzameling kanten trouwjurken, kleedjes en doopjurken.

Deelnemende kunstenaars en ontwerpers:
Studio DEMAKERSVAN, Joep Verhoeven, Danielle Kwaaitaal, Hendrik Kerstens, Cas Oorthuys, Mary Waters, Isabel Ferrand, Tanja Smeets, Tamar Frank, Sandra Hendrikse, Annemiek Vera, Hansje van Halem, Doreen Westphal, Louise te Poele, Maartje Jaquet, Jan Willem Kaldenbach, Wilm Wouters, Anouk van de Sande, Rogier van der Heide, Robin Kolleman, Johannes Antonius Canta, Maarten Schets, Claes Iversen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 21 sep 2014
Museum IJsselstein (MIJ)
Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein
030-6886800

open: wo t/m zo 13.00-17.00, entree € 6,00