Tokohiro Sato: Gleaning Lights

 
 
 
 
 

Over de expositie

Wanneer je voor het werk van Tokohiro Sato (1957) staat denk je in eerste instantie dat de fotograaf een lichtbron achter het werk heeft geplaatst, zo ontzettend helder spat het licht van het papier af. Maar een snelle inspectie van de achterwand doet alle twijfel wegnemen: dit is gefotografeerd licht. Door de bijzondere combinatie van fototechnieken en performance verandert Sato alledaagse situaties in surrealistische beelden. Hij noemt het resultaat ‘photo-respiration.’ Sato gebruikt een grootformaat camera en een sluitertijd van één tot drie uur. Vervolgens beweegt hij zich door de ruimte met een zaklamp, waarbij de bewegingen van het licht vastgelegd worden door de camera. Wanneer hij buiten werkt, richt hij spiegels naar de zon. Dat hij begonnen is als beeldhouwer is te zien aan het werk: de ruimte die de lichtpunten of lichtlijnen innemen in het landschap, het trappenhuis of de straat, creëren samen als het ware een sculptuur. De aanwezigheid van Sato zelf in de foto is ook merkbaar, als een uitgeveegd spoor of een vluchtige herinnering.

Na 20 jaar keert Sato terug naar Eindhoven. In 1995 exposeerde hij zijn werk in het toenmalige Apollohuis aan de Tongelresestraat 81, de enige keer dat hij in Nederland exposeerde. Net als toen zal Sato voorafgaand aan deze tentoonstelling de stad in gaan met een high-resolutie systeemcamera met een pinhole om werk op locatie te maken. Dit werk zal, naast bestaand werk, getoond worden in de galerie.

Tokihiro Sato heeft meer dan 50 solo-exposities op zijn naam staan en dubbel zo veel groepsexposities, voornamelijk in Azië, maar zijn werk was ook regelmatig in Noord-Amerikaanse galeries en musea te zien. Zijn werk is in 16 Japanse museumcollecties opgenomen, waaronder het Tokyo Metropolitan Museum of Photography en verder in collecties van musea zoals het Guggenheim in New York, The Art Institute of Chicago en het Museum of Contemporary Art in Los Angeles.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 24 jan 2016
Galerie Piet Hein Eek
Halvemaanstraat 30
5651 BP Eindhoven
040-2856610
06-53481638
open: ma t/m za 10.00 - 18.00 uur, en op afspraak.


Kunstenaar

Tokihiro Sato