Lichtjaren

 
Koji Ogura

Over de expositie

Historische objecten van lichtkunstpioniers uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 worden gecombineerd met lichtinstallaties en lichtsculpturen uit de periode erna tot heden. Kleinere objecten worden afgewisseld met grotere, soms ruimtevullende installaties. Lichtjaren is een tentoonstelling die een halve eeuw overbrugt: in deze periode is lichtkunst uitgegroeid van Spielerei tot een volwassen kunstvorm. Door de werken op een nadrukkelijk niet-chronologische manier te presenteren worden de oudere werken van een nieuwe actualiteit voorzien en de recentere werken in een historische context geplaatst. Lichtjaren wil echter geen geschiedenisles zijn en streeft evenmin naar volledigheid: kijkplezier staat voorop.

De uitvinding van het elektrische licht boorde een heel nieuw werkveld voor kunstenaars aan. Stromingen als het Futurisme, Constructivisme en Bauhaus gingen zich vanaf de jaren ’20 intensief met licht en lichteffecten bezig te houden. In de jaren ’60 werd die fascinatie door de pop artists weer opgepakt en sindsdien is het niet meer afgenomen. Met de komst van het led- en laserlicht en de digitalisering aan het begin van de 21e eeuw ontstond er een ware new wave van lichtkunstenaars. Lichtkunst is tegenwoordig een volwaardige- ongekend populaire- stroming op de kunstkaart.
Curatoren: Loes Diephuis en John Prop | Stichting Polderlicht | www.polderlicht.com


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 6 dec 2015
Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen (NH)
023-5589013

open: Di, wo. 13.00-17.00 & vr. za. en zo. 13.00-17.00. Let op! Het Fort en de Genieloods zijn alleen geopend tijdens tentoonstellingen. Op maandag en donderdag gesloten., Het Fortterrein is van maandag t/m zondag van 10-17.00 uur vrij toegankelijk.