Friese oranjekoek aan de muur tijdens PAN Amsterdam

 
Gerrit Benner
 
Tryntsje Nauta
 
Anke Roder

Over de expositie

Zondag 22 november gaat in Amsterdam RAI voor de 29ste maal PAN Amsterdam van start, de eigentijdse beurs voor kunst, antiek en design. De Harlinger galerie De Vis is ook dit jaar weer een van de exposanten. In de presentatie van de galerie staat het werk van Gerrit Benner centraal. Frieslands beroemdste schilderszoon maakte wereldwijd furore met zijn gouaches en tekeningen van spelende kinderen, ruiters en vogels. Dat Benners stijl en thema’s internationaal en tijdloos zijn, blijkt wel uit het feit dat hij als hoofdexposant wordt gebracht. Aanvullend toont De Vis werk van Anke Roder. Haar wasschilderijen, waarmee ze opvallend diffuse kleurtinten weet te bereiken door pure bijenwas met pigmenten te vermengen, zijn uitzonderlijk. Onder de titel ‘Zon Maan Wolken’ exposeerde Roder uitgebreid in Museum Belvédère in Heerenveen.

De Harlinger galerie trakteert bezoekers van kunstbeurs PAN Amsterdam bovendien nog op Friese oranjekoek, ingelijst en wel. Fotograaf Tryntsje Nauta legde tijdens een rondreis door Friesland oranjekoeken van alle Friese bakkers vast op de gevoelige plaat. Ze vestigt hiermee de aandacht op een stuk culinair erfgoed dat langzaam aan diversiteit inboet. Van bovenaf gefotografeerd veranderen de gedecoreerde vierkante stukjes koek in frivole tegeltableaus. De Harlinger galerie toont, in navolging van het Fotomuseum Den Haag, een selectie van de serie die in totaliteit 178 foto’s beslaat. Met het project won Tryntsje Nauta de Gerrit Bennerprijs - een tweejaarlijkse prijs voor beeldende kunst van de provincie Fryslân.

PAN Amsterdam heeft een aanbod van 125 galeristen, antiquairs en kunsthandelaren met een assortiment van schilderijen, antiek, moderne en hedendaagse kunst tot sieraden, fotografie, designmeubelen en objecten uit oude en verre culturen. Zie www.pan.nl voor meer informatie.


Wanneer en waar

Tijdens
PAN Amsterdam 2015

  • Expositieperiode was t/m 29 nov 2015
Galerie De Vis
Noorderhaven 40
8861 AN Harlingen
0517-417116

open: za 11.00-16.00, en op afspraak