Hans van Houwelingen: A posteriori

 
De kunst van waarde, ...
 
Mushin (no-mindness),&nbs...
 
Memento Natus Esse, ...
 
De jeugd van tegenwoordig...

Over de expositie

“Voor de troepen uit marcherend trekt de kunst een altijd vochtig spoor van moralisme achter zich aan”. In het historisch rijke decor van Kasteel het Nijenhuis met zijn collectie door Dirk Hannema (1896-1984) verzamelde kunstwerken gaat de tentoonstelling a posteriori in op de frictie tussen actuele en historische condities van kunst. Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, vroeg van Houwelingen een tentoonstelling te maken over de Hannema collectie.Van Houwelingen: “Hannema’s uitstekende verzameling, waaronder evenwel meerdere foutieve of dubieuze toeschrijvingen aan beroemde meesters, zijn onfeilbaar geachte artistieke oog en absolute gezag over de kunstmarkt, alsook zijn functie als NSB-Gemachtigde voor het Museumwezen, maken hem de meest controversiële museumdirecteur uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.” Met de kennis van nu maakte Hans van Houwelingen kunstwerken, waarvan hij er enkele toeschrijft aan Dirk Hannema, die de collectie kwestieus in een ander pact met de tijd verwikkelen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 2 okt 2016
Museum de Fundatie / Kasteel Het Nijenhuis
Nijenhuis 10
8131 RD Heino/Wijhe
0572-388188

open: Kasteel Het Nijenhuis , Nov t/m feb, do t/m zo 11.00-17.00, Mrt t/m okt, di t/m zo 11.00-17.00, Gesloten op 25 dec en 1 jan., entree € 12,50, Museumkaart, Rembrandt, ICOM : gratis


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius