Making of ‘De terugkeer van de Olifant’, ontworpen en ontwikkeld met Jan Fabre


Over de expositie

Rond 1530 ontstond in Brussel een bijzondere serie van vijf tapijten vervaardigd naar de composities van kunstenaar Jheronimus Bosch. Vandaag de dag is slechts een incomplete serie bekend in de collectie van het Spaanse Patrimonio Nacional: ‘De Olifant’ ontbreekt. De compositie van dit tapijt is wel bekend; een krijgsolifant die vanuit verschillende hoeken wordt belegerd en aangevallen. Het Noordbrabants Museum en het TextielMuseum brengen, in het kader van de manifestatie Jheronimus Bosch 500, gezamenlijk ‘De Olifant’ terug naar de Nederlanden. Geen opdracht tot het vervaardigen van een replica van het origineel, maar als een eigentijdse vertaling van het ontwerp van Bosch, uitgevoerd door wereldberoemd Belgisch kunstenaar Jan Fabre. Het tapijt wordt op een hedendaagse manier geproduceerd in het TextielLab van het TextielMuseum. Het proces van ontwerp naar productie, waarbij nader wordt ingegaan op de verschillen tussen de 16de eeuw en het heden en het tapijt, zijn het onderwerp van de presentatie Making of ‘De Terugkeer van de Olifant’ in het TextielMuseum. Eind 2016 wordt het eindresultaat tentoongesteld in het Noord-Brabants Museum.

Onderzoek & ontwikkeling
Op 11 september organiseerde het TextielMuseum de officiële kick-off van het project samen met Jan Fabre. Tijdens de kennismaking met de kunstenaar werd hem verteld wat de mogelijkheden zijn in het TextielLab qua technieken en materialen. Het tapijt wordt van december 2015 t/m voorjaar 2016 door Jan Fabre ontworpen en ontwikkeld in het TextielLab.

Het TextielMuseum vroeg filmmaker Roel van Tour het proces van ontwerp naar productie van een wandtapijt - nu en in de tijd van Jeroen Bosch - in beeld te brengen. In de filminstallatie wordt de bezoeker meegenomen in de wereld van Jeroen Bosch en Jan Fabre. Bezoekers beleven in de Making of ‘De Terugkeer van de Olifant’ het verhaal van De Olifant in de 16e en de 21e eeuw; het ontwikkelproces van het ontwerp van Jan Fabre in het TextielLab wordt afgezet tegen de werkwijze in de 16e eeuw. Naast de filminstallatie worden schetsen, een aantal historische objecten over het vervaardigen van tapisserie en textielstalen van Fabre getoond. De presentatie wordt gedurende het jaar aangevuld met materiaal naar gelang het ontwerp van de kunstenaar vordert. Na de presentatie in het TextielMuseum wordt het tapijt overgedragen aan het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch, waar het van 27 oktober tot 29 januari 2017 deel is van de tentoonstelling ‘De terugkeer van de Olifant’.

Een museum in bedrijf
Het TextielMuseum is een museum in bedrijf, waar ambacht, vakmanschap en innovatie centraal staan. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, educatieve programma’s en een gespecialiseerde werkplaats voor onderzoek en productie maakt het museum uniek in zijn soort. Een belangrijk speerpunt is het bevorderen van kennisoverdracht op publiek, onderwijs en professionals, door het aangaan van cross-sectorale samenwerkingen als deze.

Grand Tour Brabantse Musea
Deze tentoonstelling is onderdeel van de Bosch Grand Tour. Onder deze naam presenteren zeven vooraanstaande Brabantse musea in 2016 een hedendaags tentoonstellingsprogramma, naast de tentoonstelling Jheronimus Bosch, visioenen van een genie (13 februari – 8 mei 2016) in Het Noord-Brabants Museum. Laat u inspireren en verrassen tijdens een ontdekkingstocht langs actuele kunst, design en cultuur in ’s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Tilburg. Bosch Grand Tour is een project van het Van Abbemuseum Eindhoven, De Pont museum Tilburg, MOTI Museum of the Image Breda, Natuurmuseum Brabant Tilburg, Het Noord-Brabants Museum ’s-Hertogenbosch, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en het TextielMuseum Tilburg.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 30 sep 2016
TextielMuseum Tilburg
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013-5367475

open: di t/m vr 10.00-17.00, za en zo 12.00-17.00, gesloten 1 jan, 30 apr, 5 mei, 1e paas- en pinksterdag, 25 dec, entree € 7,00 voor volwassenen, kinderen t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 12 jaar €1,75 en 13 t/m 18 €3,00