Sheila Hicks: Why Not

 
Minime, 1973
 
Trapèze de Cristobal,&nbs...

Over de expositie

Een grootse en meeslepende solotentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Sheila Hicks (1934), pionier op het gebied van textiel en kunst. Sheila Hicks is met haar oeuvre internationaal bekend, door haar deelname aan grote solo- en groepsexposities. Sinds lange tijd is zij nu eindelijk weer uitgebreid in Nederland te zien. Met haar kleurrijke werk, dat varieert van monumentale, textiele installaties in gebouwen tot metershoge sculpturen en betoverende miniaturen, maakt zij sinds eind jaren 50 furore. Een gevarieerde keuze uit dit vrije werk is, naast industrieel vervaardigde stoffen en handgemaakte prototypes, in de tentoonstelling te zien. Extra aandacht is er voor de speciale band die Hicks heeft met Nederland. Met foto’s, film, schetsen, tekeningen en persoonlijke documenten wordt haar reislustige en productieve leven geïllustreerd. Sheila Hicks | Why Not. toont werk uit zeven decennia, afkomstig uit (inter)nationale collecties en een speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigd kunstwerk.

Wereldwijd
Sheila Hicks is van jongs af aan gefascineerd door textiel en kunst. In de jaren 50 wordt ze opgeleid tot schilder onder de hoede van oud-Bauhaus docent Josef Albers. Via zijn vrouw Anni, bekend textielontwerpster, komt ze in aanraking met pre-Inca textiel. Na afronding van haar thesis over dit onderwerp, wordt haar een studiebeurs toegekend om te gaan schilderen in Chili. Tijdens de periode die zij doorbrengt in Zuid-Amerika ontwikkelt zij een bijzondere interesse voor het werken met textiel. Deze passie brengt haar over de hele wereld, van Mexico en Zuid-Afrika tot aan Marokko en India. Overal waar ze komt werkt ze samen en wisselt ze kennis uit met lokale ambachtslieden, bedrijven en kunstenaars. Haar kleurrijke installaties zijn wereldwijd te bewonderen en nog altijd werkt zij aan grootschalige, textiele projecten in haar studio in Parijs. Hicks’ kunstwerken zijn opgenomen in de collecties van tientallen prestigieuze musea, waaronder het Metropolitan Museum of Art, het Museum of Modern Art in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen. Bruiklenen voor de tentoonstelling zijn afkomstig van onder andere het Centre Pompidou, Parijs, Philadelphia Museum of Art, Museum für Gestaltung, Zürich en het Stedelijk Museum, Amsterdam.

Band met Nederland
Sheila Hicks heeft een speciale band opgebouwd met Nederland. Eén van haar eerste grote solotentoonstellingen is in 1974 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tijdens haar verblijven in Nederland maakt ze o.a. kennis met galeriehoudster Cora de Vries (bij wie ze in de jaren 1980 exposeerde) en ontwerper en designpromotor Benno Premsela. Wat niet veel mensen weten is dat zij grote wandkleden voor de vertrekhal op Schiphol heeft gemaakt, getiteld ‘Hommage aan Kho Liang Ie’ (1975). Zij zijn te zien in de tentoonstelling, evenals de schetsen van haar indrukwekkende, etage-overstijgende installatie in het Provinciehuis van ’s-Hertogenbosch. Ook de samenwerking met Nederlandse vormgever Irma Boom, die het bekroonde boek ‘Sheila Hicks – Weaving as a Metaphor’
ontwierp, wordt nader toegelicht. Speciaal voor Sheila Hicks | Why Not. heeft Irma Boom weer een publicatie verzorgd, verkrijgbaar in de TextielShop.

De tentoonstelling
De ondertitel van de tentoonstelling Why not. is door Sheila Hicks zelf aangedragen. Zij doelt hiermee op de speelsheid en het doorzettingsvermogen, die voor haar de Hollandse mentaliteit illustreren. Eigenschappen die ook in haar eigen werk terugkomen. Kort en krachtig: waarom ook niet? In de expositie zijn autonoom werk en monumentale installaties te zien. Van Sheila Hicks’ vroegste werk uit de jaren 50 tot een zeer recent werk, gebaseerd op de samenwerking met een handweverij in Guatemala. Ook haar meer toegepaste opdrachten, voor bedrijven als Knoll en Momentum passeren de revue. Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreide randprogrammering georganiseerd.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 5 jun 2016
TextielMuseum Tilburg
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013-5367475

open: di t/m vr 10.00-17.00, za en zo 12.00-17.00, gesloten 1 jan, 30 apr, 5 mei, 1e paas- en pinksterdag, 25 dec, entree € 7,00 voor volwassenen, kinderen t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 12 jaar €1,75 en 13 t/m 18 €3,00


Kunstenaar

Sheila Hicks