Eva Roovers: Tornen aan de Grenzen


Over de expositie

Het fotowerk van Eva Roovers is onderscheidend omdat het de grenzen van genres en disciplines verlegt. Roovers fotografeert in haar studio. Ze kiest daarvoor, omdat ze zo de vrijheid heeft om op allerlei manieren rustig te experimenteren. Ze noemt haar ruimte dan ook het ‘theater van de realiteit’ waarin ze als een regisseur haar ‘materiaal’ kan instrueren en manipuleren. Eigenlijk werkt ze meer als een schilder dan als een fotograaf. Ze maakt stillevens samengesteld uit bestaande objecten. Anders dan de traditionele stillevens kijken ze niet trots naar de kijker, maar ze spiegelen zichzelf, ze zijn in zichzelf gekeerd, ze verwijzen alleen naar hun minimalistische zelf.

Omdat de gekozen objecten niet altijd herkenbaar zijn of herkenbaar willen zijn – door ze uit hun vertrouwde context te halen werken ze vervreemdend – kunnen haar foto’s ook gezien worden als formele experimenten, als abstracte werken die anticiperen op een lange traditie in de beeldende kunst waarin bijvoorbeeld kunstenaars als Malevich en Van Doesburg zich hebben gemanifesteerd.

Eva Roovers streeft naar technische perfectie. In de afwerking, de kleuren, de opstelling, de belichting, de glans. Dat maakt haar foto’s verleidelijk. Ze zoeken aansluiting bij de verleidingstactieken van de reclame-fotografie. Of ze spelen er juist mee. Ze zijn niet bang om mooi gevonden te worden. Door de manier van presenteren – niet ingelijst, als een ‘blok’ op de wand, zorgvuldig afgestemd op elkaar – en door de ruimtelijkheid in de werken zelf is het niet verwonderlijk dat de foto’s van Roovers doen denken aan (wand)sculpturen. Ze onttrekken zich letterlijk en figuurlijk aan het platte vlak.

Werk dat zoveel associaties en referenties in zich draagt kan alleen maar intrigeren en nieuwsgierig maken. Ze verdienen het dus zeker om gezien te worden.

Rob Perrée. New York, april 2014.

Eva Roovers (1981, Amsterdam) studeerde cum laude af aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht in 2005. Vervolgens verhuisde ze voor 2,5 jaar naar Londen om een Master fotografie te volgen. In 2010 studeerde ze aan Central Saint Martin’s en in 2011 aan de Londen College of Communications, University of the Arts London. Haar werk is getoond op diverse internationale locaties; o.a. bij Sara Tecchia Roma Gallery New York, Schwartz Gallery Londen, alsook bij Ssamziespace Seoul. Recent is Eva Roovers uitgekozen voor het boek New Dutch Photography 2014 en heeft zij meegedaan aan Avro’s Kunstuur.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 9 aug 2014
Dapiran Art Project Space
Laurierstraat 82
1016 PP Amsterdam
06-29290881

open: do t/m za 13.00-18.00 (tijdens exposities), en op afspraak


Kunstenaar

Eva Roovers