Annegret Kellner: Common Land

 

Over de expositie

Met de tentoonstelling toont Kellner beelden van ‘vrijheidsberoving’ aan de hand van de ontworteling van kamerplanten. Bloemen en planten worden verstikt, in cement gegoten, geborsteld en geperst, geknipt en uitgedroogd. Het inlevingsvermogen van de toeschouwer wordt daarbij niet gespaard. Het is de kunstenaar om de esthetische huivering te doen die het zien van bijvoorbeeld een vastgestikte tulp teweegbrengt. De gewelddadige en tegelijkertijd hoopvolle voorstellingen in haar video’s, foto’s, tekeningen en objecten, uit met name de botanische als ook de klinische medische wereld, presenteren een conflictueuze, maar ook troostende ervaring.

Voor de fotoserie Your Everlasting Odour vult Annegret Kellner de vaas met bloemen met beton in plaats van water. Zodra het medium is uitgehard wordt de vaas kapot geslagen en blijven de bloemen achter in een urn-achtig restant. De foto’s van de langzaam uitdrogende boeketten zijn getuigen van het geënsceneerde schone lijden. Maar ze benadrukken ook de domesticatie van de natuur; de esthetische ‘consumptie’ van de mooie en kwetsbare plantenwereld.

De titel van de tentoonstelling – Common Land – refereert aan de gemeenschappelijke bodem die mens en plant delen; de grond waar de mens op en van leeft en de plant van groeit. De plant dient in het werk van Kellner als metafoor voor de natuur als geheel, voor de manier waarop de mens als vanzelfsprekend gebruik maakt van de natuur om haar heen, zonder daadwerkelijk de kennis te hebben wat dit voor gevolgen heeft. Kellner maakt ons hiervan bewust, op ironische wijze maar ook met bewondering voor onze getemde, groene huisgenoot.

Annegret Kellner (Karl-Marx-Stadt, DE, 1979) studeerde aan Academie Minerva en aan de Hochschule für Bildende Künste in Dresden, volgde een gastsemester met een focus op digitale media aan het Hunter College in New York en ontving in 2005 haar Master of Fine Art cum laude van het Frank-Mohr-Institute in Groningen. Haar werk is eerder te zien geweest bij Galerie Fons Welters en De Nederlandsche Bank in Amsterdam en bij de Nieuwe Vide in Haarlem. Online werd haar werk verslagen op o.a. Artlyst, Metropolis M, Trendbeheer, We like Art, Lost Painters, Mister Motley en Studio Attenzione.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 20 dec 2014
Dapiran Art Project Space
Laurierstraat 82
1016 PP Amsterdam
06-29290881

open: do t/m za 13.00-18.00 (tijdens exposities), en op afspraak


Kunstenaar

Annegret Kellner