Photography Extended III

 
Ruth van Beek
 
Kim Boske
 
Popel Coumou
 
Femke Dekkers
 
Scarlett Hooft Graaf...
 
Csilla Klenyanszki
 
Diana Scherer
 
Isabelle Wenzel
 
Manon Wertenbroek
 
Jacquie Maria Wessel...

Over de expositie

Voor de derde keer toont Museum Het Valkhof in Nijmegen het werk van een aantal Nederlandse fotografen die zich bezighouden met geŽnsceneerde fotografie. Twaalf fotografen laten recent werk zien, dat veelal voor het eerst aan publiek getoond wordt. De expositie, die deze keer is samengesteld door gastcurator Nelly Voorhuis, geeft met meer dan 70 fotobeelden een kleurrijk overzicht van de diversiteit van het werk van kunstenaars die zich met deze vorm van fotografie bezighouden. Fotograaf Ruud van Empel is de initiator van deze reeks tentoonstellingen, waarvan de eerdere edities, Foto(=)Kunst (2011) en Photography Extended (2013), zeer succesvol waren.

Creatie van een nieuwe werkelijkheid
Bij de geŽnsceneerde fotografie legt de kunstenaar een beeld vast dat met zorg is gepland en voorbereid. Technische mogelijkheden worden benut om het proces maximaal te beheersen, het toeval wordt zoveel mogelijk uitgesloten. Met zorgvuldig gekozen objecten, figuren en achtergronden wordt een nieuwe werkelijkheid gecreŽerd. De beelden zijn veelal bewerkt met digitale technieken, zodat er uiteindelijk een gemanipuleerde voorstelling ontstaat. Zowel het technische traject om het beeld te construeren, als het proces van waarneming van de toeschouwer - die zijn ogen bijna niet kan geloven - zijn bij geŽnsceneerde fotografie wezenlijk anders dan bij de traditionele vorm. Beide processen zijn uitgebreider en complexer: extended.

Deelnemende fotografen
In totaal zal werk van 12 kunstenaars te zien zijn: Ruth van Beek, Kim Boske, Popel Coumou, Femke Dekkers, Scarlett Hooft Graafland, Csilla KlenyŠnszki, Juul Kraijer, Diana Scherer, Marleen Sleeuwits, Isabelle Wenzel, Manon Wertenbroek en Jacquie Maria Wessels.

Nederlandse fotografie internationaal geroemd
Nederland staat in de kunstwereld bekend om de hoge kwaliteit van de fotografie in verschillende disciplines. Met vernieuwende fotografische visies op de werkelijkheid maken Nederlandse fotografen ook internationaal naam.

Fotografieworkshops
Gedurende de tentoonstellingsperiode wordt op zes zondagen de workshop ĎFotografie moeilijk? Nee, gewoon doen!í georganiseerd. Het zijn totaal vier verschillende familieworkshops met de themaís lichtschrijven, animatie, kleine mensen in het museum en portret & architectuur.

Publicatie
Bij de expositie ĎPhotography Extended IIIí verzorgt Museum Het Valkhof een gelijknamige publicatie met daarin informatie en afbeeldingen van het werk van de exposerende fotografen. De publicatie is te koop in de Museumwinkel voor Ä 9,95


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 8 mei 2016
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
024-3608805

open: Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur., Open op maandagen in de korte vakanties (dus niet in de zomervakantie), beide Paasdagen, beide Pinksterdagen, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag., Gesloten op overige maandagen, Koninginnedag, vrijdag van de intocht van de Vierdaagse, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag., Op de website vindt u altijd de meest actuele informatie., , Entree 19 jaar en ouder Ä 9,00, 6 t/m 18 jaar: Ä 4,50, Museumkaart gratis