4e Salon van Utrechtse kunstenaars, vormgevers en fotografen


Over de expositie

In december & januari vindt alweer de 4e Utrechtse Salon van kunstenaars, vormgevers en fotografen plaats, dit keer in Hal 5 van de Utrechtse Jaarbeurs. De vraag die centraal staat in deze Salon is: in hoeverre verhouden Utrechtse kunstenaars zich tot de gebeurtenissen in de rest van de wereld? In een ruimte van 7.000 m² worden circa 300 werken geëxposeerd van 63 geselecteerde Utrechtse kunstenaars. De schilderijen, tekeningen, (video)installaties, foto's en beelden worden chronologisch getoond, op basis van de datum waarop het werk is gemaakt. Het vroegste werk dateert van 1996, het meest recente van najaar 2002. Ook in de bijzondere catalogus die bij de Salon verschijnt, zijn de werken op die manier geordend, bovendien gelardeerd met nieuwsberichten uit het Utrechts Nieuwsblad. Zo ontstaat een mooie mix tussen tijdsbeeld en kunst. De inrichting en vormgeving van tentoonstelling en catalogus is verzorgd door de Utrechtse vormgevers Martijn Engelbrecht en Henri Lucas.

De 63 geselecteerde kunstenaars
Een jury bestaande uit Meta Knol en Sjarel Ex namens het Centraal Museum, Monica Aerden namens de Adviescommissie Beeldende Kunst van de Provincie Utrecht en Claudia Kölgen en Korrie Besems namens de Stimuleringscommissie Beeldende Kunst van de stad Utrecht, heeft de volgende deelnemers geselecteerd: Anutosh, Rob Arbouw, Jan van Asbeck, Jan Banning, Ko_tana Banovic, Dick van Berkum, Margo van Berkum, Martijn Beukers, Rob Birza, Carel Blotkamp, Susan Boer, Ivo de Boer, Melanie Bosboom, Henk van den Bosch, Herman van Bostelen, Dick Bruna, Mirjam Bürer, Robbie Cornelissen, Karin van Dam, Léon Dekker, Hanneke Fit, Frans Franciscus, Anna Frydman, Emmy Gostelie, Martijn van de Griendt, André Groothuizen, Jasper Hagenaar, Frank Halmans, Wilma van de Hel, Joris van der Horst, Rens Janssen, Cuny Janssen, Jacolien de Jong, Peter Jonker, Ienke Kastelein, Jan Kerkhof, Oskar de Kiefte, Paul Klemann, Robert Knoth, Gerben Koldijk, Uli Kürner, Ruud Kuijer, Monique Kwist, Wieteke de Lange, Diane van der Ley, Wiebe Maliepaard, Peter Miedema, Wessel Muller, Muurbloem, Bob Negrijn, Frans Ottink, Bas Peeperkorn, André Pielage, Frank van Rooijen, Jan Ros, Tanja Smeets, Roland Sohier, Niels Stomps, Myra de Vries, Vrijdag, Jan W. Wartena, Mary Waters en Paul van Zoelen.

Salon 1 t/m 3
De Salon van Utrechtse kunstenaars, ontwerpers en fotografen is een driejaarlijks evenement op initiatief van het Centraal Museum en geeft een beeld van de stand van zaken van de beeldende kunst en vormgeving in stad en provincie Utrecht. De Salon werd voor de eerste keer gehouden in Margriethal 1 van de Utrechtse Jaarbeurs. De locatie van de 2e Salon in 1995 was het museum zelf en de 3e salon was in het Utrechtse Stadhuis (1998). Alle drie de Salons waren zeer succesvol. Per keer trok de Salon duizenden belangstellenden in slechts een paar dagen tijd. En telkens toonde de Salon meer dan 300 verrassende werken van zo'n 60 kunstenaars uit stad en Provincie.

Data, tijden & toegangsprijs
De 4e Salon is geopend op woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Op 1e kerstdag en 1 januari is de Salon gesloten. De toegangsprijs bedraagt € 3,00 per persoon. De toegang is gratis voor U-pashouders, studenten, 65-plussers en kinderen t/m 12 jaar.

Opening in Hal 5 van de Jaarbeurs in Utrecht door de heer T. Gispen, wethouder Cultuur.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 5 jan 2003
Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
030-2362362

open: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00, Elke 1e donderdag van de maand tot 21.00, , €12,50 - volwassenen vanaf 18 jaar, €10 - U-pashouders, €5 - 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart en studentenkaart., Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas., , Een entreebewijs voor het Centraal Museum geeft op dezelfde dag ook toegang tot het Rietveld Schröderhuis (plus toeslag van €3). Reserveren is noodzakelijk voor het Rietveld Schröderhuis.