Peter Struycken en Carel Blotkamp


Over de expositie

DUTCH CONCERT is een kakofonisch duet van P. Struycken (1939) en Carel Blotkamp (1945). Bepalend voor het ensemble zijn hun gezamenlijke werken, ontstaan in 2003/2004 en 2014. Struyckens computertekeningen met kleurpunten vormen hiervoor de basis, alvorens Blotkamp deze naar zijn typerende beeldtaal van pailletten vertaalt. Engelse uitdrukkingen met het woord ‘Dutch’ zijn in de schittering van het materiaal te lezen. De doorgaans negatieve uitdrukkingen hebben betrekking op onaangename eigenschappen die vaak aan Nederlanders worden toegeschreven (‘Dutch generosity’ voor gierigheid of ‘Dutch defence’ voor slappe verdediging). Het samenspel mondt uit in de afzonderlijke presentatie van recent werk van beide kunstenaars.

De nieuwe schilderijen van Struycken, Articulatie van kleur (2015-2016), zijn drieluiken met elk een eigen palet bestaande uit zeven kleuren, waarvan de samenhang berust op een nauwkeurige visuele afstemming van kleurtoon, helderheid en verzadiging. Ieder luik bevat dezelfde zeven kleuren, geschilderd in een onderverdeling van vierkanten. In het middenluik is er een gelijkmatige verdeling van de kleuren, in gelijke aantallen en met een gelijkmatige spreiding. Daardoor zijn alle verhoudingen en wisselwerkingen gelijkwaardig. De twee zijluiken gaf Struycken een ongelijkmatige dosering om, meer uitgesproken dan in de serie Kleurverhouding uit 2014, een verschillende indruk van dezelfde kleuren te bereiken. De herkenning van het palet blijft ongemoeid dankzij de verhoudingen tussen de kleuren. Het verschil in dosering waarmee Struycken op bepaalde kleuren de nadruk legt, brengt in de twee zijluiken eigenschappen van het palet naar voren die verschillend appelleren aan de voorkeur, associatie en stemming van de toeschouwer.

De fonkelende composities van Blotkamp, opgebouwd uit duizenden pailletten, schitteren de toeschouwer tegemoet. Tekst blijft in Blotkamps meest recente werk een uitgangspunt, hoewel deze opgaat in de glinstering en overdaad van het materiaal. Geïnspireerd op negentiende-eeuwse Japanse sjablonen waarmee kimono’s bedrukt konden worden, bevatten de werken, zowel in beeld als in tekst, verwijzingen naar natuurelementen als kronkelwilg, notenboom, of regen. De voorbeelden worden soms zorgvuldig gekopieerd, dan weer zeer vrij geïnterpreteerd, en met behulp van rasters uitgevoerd. De gebruikelijke en onmiskenbare eenheid tussen idee, beeld en materialiteit is door de uitvoering in pailletten in grote mate ontwricht waardoor verwarring ontstaat over waar je precies naar kijkt en de betekenis ervan.

Deze onconventionele dialoog wordt aangevuld met ouder werk: van Struycken een serie tekeningen en tweeluiken uit de Kleurverhouding-reeks van 2014, van Blotkamp een aantal kleine paillettenwerken op basis van kunstkaarten.

Op zaterdag 1 oktober 16.00 uur is er in de galerie een vraaggesprek tussen Struycken en Blotkamp.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 15 okt 2016
andriesse eyck galerie
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
020-6236237

open: wo t/m vr 11.00-18.00, za 13.00-18.00, en op afspraak