Een blik op architectuur door Jaques Tati: Tatirama


Over de expositie

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) opent 2003 met een tentoonstelling waarin architectuur en film samenkomen. Alle aandacht richt zich op de legendarische Franse filmmaker Jacques Tati (1907-1982), bekend van succesvolle films als "Les vacances de Monsieur Hulot", "Mon Oncle" en "Trafic". In deze films levert Tati op een humoristische manier kritiek op de schaalvergroting, de standaardisering en monocultuur van de moderne architectuur. De tentoonstelling "Tatirama" is te zien in het kader van het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR). Eerder maakte het NAi in aansluiting op het IFFR succesvolle tentoonstellingen als "Clip City" (2002) en "Hollywood aan de Maas" (2001).

Tati schreef en 'ontwierp' zijn films niet alleen. Jacques Lagrange is vanaf 1953 tot aan de dood van Tati de vaste decorontwerper van de films. Tati hield Lagrange altijd voor het grote publiek verborgen. Het is uniek dat de tekeningen nu, in relatie tot de filmbeelden getoond worden. Uit de tekeningen blijkt dat Tati en Lagrange niets aan het toeval overlieten. Alles werd zorgvuldig bedacht en ontworpen. Zowel Tati als Lagrange hadden daarbij oog voor het detail.
Architectonisch hoogtepunt binnen het oeuvre van Tati is de Villa Arpel. Deze moderne villa werd speciaal voor "Mon Oncle" ontworpen en gebouwd door Jacques Lagrange. Villa Arpel, met al haar gimmicks en gadgets is een icoon geworden van de modernistische architectuur. Toch waren Tati en Lagrange zelf niet reactionair. Met de Villa Arpel wilden zij slechts laten zien dat in naam van de modernisering vergissingen worden gemaakt. Speciaal voor de tentoonstelling is een maquette van Villa Arpel gemaakt op een schaal van 1:10.

Lezing op 13 februari 2003, 20.00 uur
Architectuur in de films van Jacques Tati
Door François Penz (Cambridge University).


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 27 apr 2003
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
010-4401200

open: di t/m za 10.00-17.00, zo en feestdagen 11.00-17.00, gesloten op 1 jan, 30 apr en 25 dec, entree € 8,00


Kunstenaar

Jacques Tati