Ade Darmawan: Magic Centre


Over de expositie

De multimedia-installatie Magic Centre van Ade Darmawan (1974, Jakarta, IndonesiŽ) is gebaseerd op de gelijknamige Indonesische uitgeverij die vooral in de jaren 60 van de vorige eeuw actief en succesvol was. agic Centre gaf zelfhulpboeken uit die de lezers in staat moesten stellen hun intellectuele capaciteiten, vaardigheden, zakelijke kwaliteiten, karakter en succes in het leven te verbeteren. De boeken hebben titels als Hoe word ik rijk, Jouw sleutel tot een gelukkig leven en Technieken voor dynamisch leiderschap. De meeste boeken zijn geschreven door Amerikaanse en Europese auteurs en later naar het Indonesisch vertaald. De boeken kwamen op de Indonesische markt in een periode van sociale en politieke veranderingen. Darmawan is geÔnteresseerd in deze periode waarin IndonesiŽ zich in een overgangsfase bevond naar een kapitalistische samenleving. De boeken waren bedoeld om mensen te helpen grip op hun leven te houden in het nieuwe kapitalistische systeem.

In 1945 had Soekarno de onafhankelijkheid van IndonesiŽ verklaard; hij werd de eerste president van de Republiek IndonesiŽ. In 1967, na een mislukte staatsgreep in 1965, kwam Soeharto aan de macht. Onder zijn bewind werden communisten op massale schaal vermoord. Het land ging onder Soeharto een andere politieke koers varen. Het land werd overspoeld door nationalistische propaganda van de staat. Tijdens Soehartoís bewind werd mensen aangemoedigd het kapitalisme te omarmen. Soeharto stond een prowesterse koers voor die hij omschreef als de "Nieuwe Orde". Er werd veel energie gestoken in de economische ontwikkeling van het land. In deze tijd nam ook de invoer van producten uit "het Westen" enorm toe.

Met zijn installatie analyseert Darmawan op kritische wijze de politieke, sociale en culturele verschuivingen die in de jaren 60 in IndonesiŽ plaatsvonden. De installatie bestaat uit vitrines met exemplaren van de boeken, illustraties uit de boeken, geluid, een dagboek van een voormalige arbeider, gevonden en gekochte objecten en citaten uit de boeken. Een centraal element in het werk is de installatie van twintig kroonluchters aan het plafond die samen ťťn geheel vormen.

De vitrines staan symbool voor de nieuwe kapitalistische consumptiemaatschappij. In IndonesiŽ wordt handelswaar in dergelijk goedkope pre-gefabriceerde vitrines verkocht. In en op de vitrines liggen objecten zoals een portefeuille, een schaakstuk en souvenirs; allen in synthetisch materiaal gegoten. De objecten krijgen zo een sculpturaal karakter. Met de presentatie van deze objecten, grotendeels afkomstig van vlooienmarkten en soms gebroken of Ďincompleetí, ondermijnt Darmawan de consumptiemaatschappij en het fetisjisme voor objecten en producten.

De installatie Magic Centre is onlangs aangekocht voor de collectie van het Van Abbemuseum en de presentatie is onderdeel van de collectietentoonstelling De collectie nu.

Ade Darmawan
Het werk van kunstenaar en curator Ade Darmawan gaat vaak over IndonesiŽ, de geschiedenis van het land en de mensen. Hij richt zich op die verhalen die vaak onverteld en onderbelicht blijven, op de verhalen die irrelevant kunnen lijken maar die belangrijke elementen vormen van het DNA van samenlevingen. Darmawan heeft met verschillende media gewerkt waaronder installatie, digitale print en video. Hij is een van de oprichters van de kunstenaarsgroep ruangrupa die SONSBEEK í16: transACTION in Arnhem heeft samengesteld.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 22 jan 2017
Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
040-2381000

open: di t/m zo 11.00-17.00, do 11.00 - 21.00, gesloten op nieuwjaarsdag, koningsdag en eerste kerstdag., entree: Ä 12,00, kinderen t/m 12 jaar: gratis, jongeren 13-18 jaar, CJP, studenten, Stadspashouders gemeente Eindhoven: Ä 6,-


Kunstenaar

Ade Darmawan