Claudette van de Rakt en Mitra Jashni: Nomads - the art of integration

 
Mitra Jashni
 
Claudette van de Rak...

Over de expositie

Art of Integration wil met inzet van kunst een duurzame bijdrage leveren aan behoud van het draagvlak voor humanitaire opvang van vluchtelingen en aan de integratie van statushouders in de samenleving. Dit project is een initiatief van TAC, bkkc en het Van Abbemuseum. We starten met de expositie “Art of Integration: Nomads”, de eerste activiteit van Art of Integration. bkkc koppelde de Iraanse Mitra Jashni, wonend te Baarle-Nassau aan de Brabantse Claudette van de Rakt. Het werk heeft verbluffend veel overeenkomsten. Daarnaast tonen we filmportretten van vluchtelingen gemaakt door Jesse van Venrooij. En in samenwerking met Bibliotheek Midden Brabant laten we zien met welke ogen statushouders Tilburg bekijken.

Mitra Jashni
Deze Iraanse-Koerdische postmoderne kunstenaar werkte ruim tien jaar aan projecten in Iran, Canada, Zuid-Amerika en Europa. Zij richtte Mehr Yasht Azal in Teheran op, het instituut voor visuele kunst en muziek. Nadat ze in 2010 Iran verliet woonde en werkte Mitra in Ecuador. In 2014 kwam zij naar Nederland waar ze exposeert en workshops geeft in haar HouseGallery in Baarle-Nassau. Daarnaast is zij ook vertaalster, schrijfster en zangeres van de Iraanse hedendaagse muziek. Als een geëmigreerde kunstenaar creëert ze een speciale brug tussen haar eigen huis en haar nieuwe land en dit land zou zelfs in je geest kunnen bestaan. In de serie “Koningen en Koninginnen” onderdeel van haar latere collecties, is dit nieuwe rijk zonder beperkingen herkenbaar. “Ik schilderde mijn leven en doe dat nog steeds. Je leven is uniek, dit terug laten komen in je werk maakt deze ook uniek”, aldus Mitra. Mitra is lid van kunstenaarsorganisatie “Stichting De Werkelijkheid”. een collectief van kunstenaars met een vluchtelingenachtergrond.

Claudette van de Rakt
Zij studeerde af aan AKV St. Joost te Breda. Nu combineert ze commerciële fotografie (met Pim Evers heeft ze fotostudio Lighthouse in Breda) met eigen werk, waarin ze beeld, tekst, muziek, film en sociale betrokkenheid combineert. "Ik ben altijd geďnteresseerd in vrouwen en hun momenten van transitie, aldus Claudette (1969). In diverse projecten zoals 'Eeuwige jeugd' (installatie: foto's en muziek – in progress) en haar boek ' I am a Girl' , (2012) verwerkte zij hun ervaringen, hun kracht en hun verhalen. Met selfies serie "OMG it’s me" (vanaf 2012) verbindt zij met de rijke historie van het westerse vrouwelijke zelfportret met de culturele werkelijkheid van vandaag. Claudette werkt met jonge vluchtelingen in het project “Kunstkameraden” van De Cultuurkantine. Het werk dat ze met de Somalische Mohammed gemaakt heeft zal te zien zijn in de etalage van bkkc gecombineerd met een werk van Mitra.

Overeenkomst en samenwerking
De Iraanse Mitra Jashni, wonend te Baarle-Nassau en de Brabantse Claudette van der Rakt zijn aan elkaar gekoppeld om elkaar te leren kennen op artistiek vlak en uit te wisselen hoe je als kunstenaar in de wereld staat.
Zij ontdekten afzonderlijk van elkaar gelijksoortige werken te hebben gemaakt in dezelfde tijdsperiode. Ook inhoudelijke overeenkomsten zoals vorm en uitwerking werden geconstateerd. Een aantal foto’s en filmpjes
van Claudette zijn in combinatie met de schilderijen van Mitra in deze expo "Art of Integration: Nomads" te zien. Daarnaast maken ze speciaal voor deze expositie samen een installatie.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 29 nov 2016
Kunstloc Brabant (voorheen bkkc)
Burgemeester Brokxlaan 1000
5041 SG Tilburg
013 7508400

open: ma t/m vr 08.00-22.00, za 09.00-17.00, zo 12.00-17.00