Willem den Ouden: tekeningen van het Waallandschap 1982-2009

 
De Waal, 2003
 
Wolken boven de Waal,&nbs...
 
Dijk bij Opijnen, 19...

Over de expositie

In de Waalgalerie aan de Sint-Agnietenstraat 24 in Tiel is tot en met 26 november een keuze te zien uit de tekeningen die Willem den Ouden (1928) tussen 1982 en 2009 maakte van het Waallandschap. Geen etsen of litho’s: alleen unica. Landschappen in potlood op papier. Het overzicht begint met vroege studies van het perspectief in grasland en bouwtekeningen van koeien in de uiterwaarden. Later in de jaren tachtig en negentig krijgt Den Ouden ook greep op de haast ongrijpbare onderdelen van het landschap: water en wolken, weer en wind. In de laatste vijftien jaar weet hij de immense ruimte in land en lucht te suggereren op een vel papier dat vaak niet groter is dan een A4’tje.

Willem den Ouden werd in de jaren vijftig opgeleid aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij van 1963 tot 1982 zelf docent was. In 1967 verhuisden zijn echtgenote en hij naar Varik. Het Waallandschap werd daarna het belangrijkste onderwerp in zijn werk. Eerst maakte hij er aquarellen, etsen en olieverfschilderijen van; na 1980 legde hij het landschap ook in tekeningen en litho’s vast.
Werk van Willem den Ouden is in onder meer het Stedelijk Museum en Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, Teylers Museum in Haarlem en Museum Het Valkhof in Nijmegen. Het Rijksmuseum verwierf enkele jaren geleden een representatieve keuze uit zijn tekeningen, aquarellen en grafiek.

De meeste tekeningen op de tentoonstelling in de Waalgalerie zijn te koop. De galerie is tot en met 26 november iedere vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Meer informatie is te vinden op www.waalgalerie.nl.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 26 nov 2016
Waalgalerie
Sint Agnietenstraat 24
4001 NB Tiel

open: vr en za 13.00-17.00 (alleen gedurende tentoonstellingsperiodes)


Kunstenaar

Willem den Ouden