Werner Tübke (1929-2004): Meesterschilder tussen Oost en West

 
tudente met groene jas (studie voor Arbeidersklasse en intelligentsia), 1970

Over de expositie

De tentoonstelling ‘Werner Tübke – Tekeningen en aquarellen’ maakt deel uit van een tweeluik. Terwijl in de Fundatie Zwolle onder de titel ‘Werner Tübke – Meesterschilder tussen Oost en West’ de schilderkunst centraal staat, wordt in Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe het werk op papier geëxposeerd. Werner Tübke (1929-2004) geldt als de belangrijkste schilder van de DDR. Samen met Wolfgang Mattheuer en Bernhard Heisig vormde hij vanaf het midden van de jaren ’60 de zogeheten Leipziger Schule, die voor een groot deel het gezicht van de kunst in Oost-Duitsland zou bepalen. Tübke’s onbetwiste meesterwerk is het monumentale panorama in Bad Frankenhausen over de Duitse Boerenoorlog van 1524-1526, dat ook wel de Sixtijnse kapel van het Noorden wordt genoemd.

Tübke’s meesterschap was ongeëvenaard in de DDR en bezorgde hem relatief veel artistieke vrijheid. Hij vertaalde de politieke boodschap van zijn opdrachten naar een algemeen menselijk verhaal en voorzag actuele gebeurtenissen van een universele betekenis. Op die manier wist hij zijn autonomie als kunstenaar veilig te stellen. Als vertegenwoordiger van de renaissancistische traditie begon voor de Tübke alle kunst met het ‘disegno’, dat zowel tekening als ontwerp betekent. De tentoonstelling in Kasteel het Nijenhuis beslaat de hele carrière van Tübke, waardoor zijn ontwikkeling goed te volgen is. De expositie start met een selectie werken uit de jaren ’50 en ’60, waarna de presentatie overgaat op een indeling naar klassieke genres: het zelfportret, het landschap, het naakt en het portret. De laatste groep werken dateert van de periode na de DDR. Deze werken worden gekenmerkt door groteske taferelen tegen een romantische achtergrond.

Naast lijntekeningen in grafiet en houtskool zijn er op de tentoonstelling ook kleurrijke aquarellen te zien, waarvan de atmosferische berglandschappen in Duitsland en Griekenland tot het beste werk in Tübke’s oeuvre behoren. Een ander hoogtepunt op de tentoonstelling zijn de geaquarelleerde voorstudies die Tübke in 1970 maakte voor Arbeidersklasse en intelligentsia, een monumentale muurschildering in de Karl Marx Universiteit in Leipzig, waarvan het model momenteel in Zwolle te bewonderen is. Waar zijn schilderijen de meester in optima forma vertegenwoordigen, laten de tekeningen en aquarellen juist het voortdurende zoeken en uitproberen van Tübke zien. Zonder dat experimenteren op papier zou de schilder Werner Tübke eenvoudigweg niet hebben bestaan.

De tentoonstelling ’Werner Tübke – Tekeningen en aquarellen’ is gemaakt in nauwe samenwerking met Galerie Schwind en de Tübke Stiftung Leipzig.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 31 aug 2017
Museum de Fundatie / Kasteel Het Nijenhuis
Nijenhuis 10
8131 RD Heino/Wijhe
0572-388188

open: Kasteel Het Nijenhuis , Nov t/m feb, do t/m zo 11.00-17.00, Mrt t/m okt, di t/m zo 11.00-17.00, Gesloten op 25 dec en 1 jan., entree € 12,50, Museumkaart, Rembrandt, ICOM : gratis


Kunstenaar

Werner Tübke


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius