Répétition


Over de expositie

In 1962 was Robert Rauschenberg aan het experimenteren met druktech­nieken, waarbij hij onder meer gebruik maakte van drukplaten voor kranten. Op een bepaald moment barstte een lithografische druksteen tijdens het proces. Het afgedrukte resultaat noemde hij ‘Accident’. De tentoonstelling Répétition is geïnspireerd op Rauschenbergs mislukte drukexperiment en is opgevat als een circulatiesysteem waarbij beelden, objecten en lichamen door de Villa Empain reizen. Ze laat zien hoe grafische kunst zich verspreidt, over nationale en ideo­logische grenzen heen, met speciale aandacht voor de productieve kracht van accidentele ontmoetingen. Ook werden er voor het eerst enkele werken van het Internationaal Centrum voor Grafische Kunsten van Ljubljana en van het Moderna Galerija naar België gehaald. Deze selectie, waartoe ook de lithografie van Rauschenberg behoort, werd gemaakt door de kunstenaar Giles Round. Samen met werken van Sophia Al-Maria, Becky Beasley, Will Benedict, Andrea Büttner, Shannon Ebner, Konstantin Grcic, Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Sanya Kantarovsky, Heinz Peter Knes, David Maljkovic, Radenko Milak, Anna Ostoya en Roman Uranjek zullen deze prenten gere­geld verplaatst worden door de gastheren en -vrouwen van de tentoonstelling, wat leidt tot onvoorspelbare confrontaties en dialogen.

Samen met andere sculpturale en cinematografische werken, onder meer van Abbas Akhavan, Nairy Baghramian, castillo/corrales, Mike Cooter, Dexter Sinister, Latifa Echakhch, Deanna Havas, Ištvan Išt Huzjan, Hilary Lloyd, Jumana Manna, Otobong Nkanga, Lydia Ourahmane, Zin Taylor en Erika Vogt maken deze bewegende werken deel uit van een mise-en-scène waardoor de zintuiglijke beleving van de tentoonstelling wordt verruimd. Daarenboven krijgen ze het gezelschap van speciaal voor deze expo bestelde werken. Zo heeft Giles Round scenografische elementen ontworpen zoals een bibliotheek en enkele sculpturale modules, Mariana Telleria heeft het ‘ongeluk’ gekozen als motief voor een kandelaar. Rirkrit Tiravanija liet zijn werk drukken op één van de bekendste formaten waarbij tekst en beeld met elkaar worden gecombineerd: het dagblad.

De tentoonstelling verwelkomt ook een parallel project: nu en dan opduikend in Répétition brengt choreograaf Andros Zins-Browne Already Unmade, een nieuw werk dat speciaal voor de Villa Empain werd gecreëerd.

Door van het atelier naar de tentoonstellingsruimte te verhuizen, komen kunstwer­ken in contact met het publiek, maar zoals al vaak is vastgesteld, raken ze daar­bij ‘ontworteld’, doordat ze uit hun levende context worden gerukt. Répétition probeert zeker niet het atelier na te bootsen binnen een museale context, maar een nieuwe levende ruimte te creëren, waarin de werken vrij kunnen circuleren en een aparte invulling geven aan de Villa Empain, in een proces van voortdurende vernieuwing.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 21 aug 2016
Villa Empain / Boghossian-stichting
Franklin Rooseveltlaan 67
B-1050 Brussel
+32 2 627 52 30
+32-486569650
open: di t/m zo 11.00-18.00, entree € 10,00


Kunstenaar