Christina de Vos en Maureen Bachaus: Under the Surface

 
Maureen Bachaus
 
Christina de Vos
 
Christina de Vos

Over de expositie

Christina de Vos en Maureen Bachaus zijn beiden verhalenvertellers. Vertellers van psychologische verhalen. Zij kruipen onder de huid van hun personages, doorleven authentieke gevoelens, gedachten en gebeurtenissen, en vertalen deze naar visuele beelden. Deze beelden zijn vaak herkenbaar en ontroerend, grijpen je soms naar je keel, ontlokken je regelmatig een glimlach, maar geven je zonder uitzondering het gevoel dat je héél even, ongemerkt, een intiem kijkje mag nemen in het gedachteleven van je medemens. Deze duo-expositie markeert een 10-jarige professionele en persoonlijke vriendschap van de kunstenaars. In 2007 profileerden Bachaus en De Vos zich voor het eerst met een duo-expositie gedurende de Art Amsterdam beurs. Dit bleek de basis voor een jarenlange vriendschap en uitwisseling van gedachten en verhalen, goed beschouwd geheel in lijn van hun wederzijdse werk.

Maureen Bachaus (1969) belicht sociale thema's via een persoonlijk perspectief. Haar werk is gebaseerd op onderzoek naar authentieke gedachten van mensen uit verschillende culturen en van verschillende achtergronden. Essentiële thema's zijn de menselijke psyche en de persoonlijke identiteit. Bachaus verzamelt 'haar' gedachten via interviews en sociale media, en vertaalt ze naar fotoprints en assemblages (de 'Identification' serie), naar internationale en interactieve videoprojecten (de 'One Question' serie), naar installaties (het 'Landschap van Verloren Gedachten') of naar sculpturen in de openbare ruimte (de 'Gedachten-Wolk'). Maureen Bachaus studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten, Maastricht (1986-1991) en aan de Conceptual Post-graduate Academy, Amsterdam. Recente exposities in Nederland 2016, London 2016, Macedonia 2015, New York 2014, Ljubljana, 2014, België 2014. Bachaus is mede-oprichter van het internationale kunstcollectief 'BAUM'.

Christina de Vos (1965) tekent en schildert mensbeelden en vertelt van menselijke verlangens en tekortkomingen. Haar schilderijen zijn in de loop der tijd steeds meer gaan steunen op collages, op steeds dikkere stapelingen van opgeplakte en –genaaide stukken doek. Het is meestal een lang en moeizaam proces om een vorm te vinden, vaak rigoureus over ouder en niet per se 'slecht' werk heen. De sporen van dit geworstel blijven altijd wel een beetje zichtbaar. De schilderijen die op deze expositie getoond worden, maken deel uit van een groeiende serie beschermheiligen. De niet mis te verstane wijze waarop votiefbeelden en altaarstukken de gelovige troost en bemoediging schenken, heeft Christina de Vos altijd erg aangesproken, en hier dus ook letterlijk geïnspireerd tot een serie noodhelpers in woelige tijden. Christina de Vos studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam (1982-1987). Sindsdien exposeert ze regelmatig en maakte in samenwerking met Jeroen Brouwers het kunstenaarsboek Aurora, werken op papier en doek geïnspireerd op Zonsopgangen boven Zee door Jeroen Brouwers (uitgeverij TAB, 2012).


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 2 apr 2017
Art Gallery O-68
Oranjestraat 68
6881 SG Velp
06-12594329

open: tijdens expositie: do t/m zo 14.00-18.00 en op afspraak