Rineke Dijkstra

 
The Weeping Woman, Tate L...
 
Hilton Head Island, S.C.,...
 
Amy, The Krazyhouse, Live...
 
Vondelpark, Amsterdam, Ne...
 
Marianna and Sasha, Kingi...
 
Marianna (The Fairy Doll)...

Over de expositie

Rineke Dijkstra (Sittard, 1959) brak internationaal door met indrukwekkende portretreeksen. Het bekendst is de magistrale serie Strandportretten die bestaat uit sobere, frontale opnamen van jonge mensen op stranden in de Verenigde Staten, Nederland, BelgiŽ, Polen en de OekraÔne. In deze reeks concentreert Dijkstra zich op het moment dat een pose zich vormt of juist wordt losgelaten. Aarzeling en onzekerheid zijn zichtbaar in houding en oogopslag en verwijzen naar de existentiŽle eenzaamheid van pubers. De kale omgeving, het enigszins lage standpunt van de camera en het gebruik van invulflitslicht scherpen de vaak sterk cultureel bepaalde details en geven de beelden een monumentaal karakter.

In de fotoseries die Dijkstra rond het midden van de jaren negentig startte, richtte zij zich op de weergave van verhevigde emotionaliteit. Zij fotografeerde pas bevallen vrouwen met hun baby tegen zich aan gedrukt: ontluisterende en aangrijpende beelden van moederliefde die elke zoetsappige associatie met moederschap ver achter zich laten. Zij legde stierenvechters in Portugal vast, vlak na de strijd: uitgeput, trots, voldaan en met bloed besmeurd. In Engeland portretteerde ze kwetsbare scholieren en piepjonge meisjes, sexy opgeprikt voor een avondje uit in de disco. Door haar tegelijkertijd niets ontziende ťn afstandelijke, respectvolle benadering slaat Rineke Dijkstra in deze series een brug tussen het persoonlijke en het universele.

Met haar werk onderzoekt Dijkstra de grenzen van het portretgenre. De door haar gefotografeerde mensen dragen vaak een naam maar staan evenzeer model voor een groep, en ontstijgen het strikt individuele. In die zin is zij zowel een leerling van de Amerikaanse fotografe Diane Arbus met haar confronterende, ontluisterende mensbeelden als van August Sander, die tijdens het Interbellum de Duitse samenleving in typen ordende.

Eerder dit jaar werd bekend dat Rineke Dijkstra in oktober wordt onderscheiden met de Hasselblad Award, wereldwijd de meest prestigieuze prijs op het gebied van fotografie. Het Stedelijk Museum brengt van 20 mei t/m 6 augustus een ode aan haar werk, samengesteld uit de eigen collectie.

De grote tentoonstelling die komend voorjaar in De Pont te zien zal zijn wordt georganiseerd in samenwerking met het Louisiana Museum in Denemarken. De tentoonstelling is daar van 21 september t/m 30 december 2017 te zien.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 22 jul 2018
De Pont Museum
Wilhelminapark 1
5041 EA Tilburg
013-5438300

open: di t/m zo 11.00-17.00 , geopend op erkende feestdagen, behalve 25 dec, 1 jan en 30 april, entree Ä 10,00, museumkaart geldig


Kunstenaar

Rineke Dijkstra


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en BelgiŽ. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius