Magische miniaturen

 
Dietse Doctrinale, Braban...
 
Gebedenboek, Vlaanderen,&...
 
Getijdenboek, Brugge, nav...
 
Getijdenboek, Brugge, omg...
 
Getijdenboek, detail eenh...
 
Breviarium, Cambrai, ...
 
Chronique dit Baudouin d'...

Over de expositie

Stap in de wonderlijke wereld van de middeleeuwse miniaturen: een magisch universum vol kleur, fantasiewezens, diertjes, figuurtjes en bloemen. Museum Catharijneconvent is vereerd om samen met de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag de mooiste miniaturen in handgeschreven boeken uit vijftien Nederlandse collecties te mogen presenteren. Het is uniek dat er zoveel miniaturen van dit niveau bij elkaar te zien zijn. De tentoonstelling biedt dan ook een uitgelezen kans om deze kwetsbare topstukken van heel dichtbij te bekijken. De vakkundig gemaakte en tot in detail uitgewerkte bloemenranken, jonkvrouwen, ridders, aapjes, vogels, fabeldieren, vlinders en konijnen geven bovendien een kijkje in het kleurrijke leven van de middeleeuwen.

Kleuren van de middeleeuwen
Een bijzonder aspect van deze delicate kunstwerken is kleur. Veel middeleeuwse objecten hebben in de loop van de tijd hun oorspronkelijke sprankeling verloren. Schilderijen en textiele objecten zijn vaak verkleurd en verschoten, beelden ontdaan van hun polychromie en muurschilderingen volledig verbleekt of tijdens de Reformatie witgekalkt. Miniaturen daarentegen zien er even stralend uit als toen ze gemaakt werden. Omdat de geschilderde illustraties zich in boeken bevinden zijn ze weinig aan licht blootgesteld. De kleurrijke voorstellingen hebben niets aan kracht ingeboet en brengen de kijker nog steeds in vervoering.

Kwetsbare topstukken
De getoonde manuscripten zijn gemaakt in de zuidelijke Nederlanden in de periode van de tiende tot de zestiende eeuw en bieden een uniek kijkje in de middeleeuwse wereld. Behalve bijbelse taferelen en heiligen zijn er in middeleeuwse boeken ook afbeeldingen te vinden van het dagelijks leven. Ze laten boeren op het land en hertogen tijdens de jacht zien, maar ook belangrijke historische gebeurtenissen, zoals veldslagen en bijeenkomsten van de ridders van de Orde van het Gulden Vlies. Niet eerder zijn zoveel miniaturen uit de zuidelijke Nederlanden van deze artistieke kwaliteit bij elkaar getoond. Ze worden vanwege de kwetsbaarheid nooit permanent geëxposeerd. De tentoonstelling biedt een bijzondere kans om deze miniaturen te bewonderen en om absolute topstukken van Vlaamse miniatuurschilders, zoals Simon Marmion, Lieven van Lathem, Willem Vrelant en Simon Bening tot in detail te bestuderen.

Met zorg bewaard
Boeken behoorden in de middeleeuwen tot het kostbaarste bezit van zowel kerken en kloosters als particulieren. Ze werden gekoesterd en met zorg bewaard. Hoe rijk moest je zijn om dit te kunnen bekostigen? Met wat voor pracht en praal omringden opdrachtgevers zich? Hoe leefden ze en hoe verhoudt zich dat tot onze tijd? Manuscripten van religieuze en particuliere opdrachtgevers, zoals Filips de Goede, Philips van Kleef en de Heer van Ravestein, schetsen een beeld van de rijkdom in de middeleeuwen.

Bruikleengevers
De Koninklijke Bibliotheek is de nationale bibliotheek van Nederland en beheert internationaal vermaarde bijzondere collecties, waaronder honderden kostbare middeleeuwse handschriften. De mooiste exemplaren hiervan, aangevuld met bruiklenen uit onder andere het Rijksmuseum, Museum Meermanno, de Universiteitsbibliotheken in Utrecht en Groningen en Kasteel Huis Bergh worden speciaal voor deze gelegenheid aan het museum uitgeleend. Samen met de museale verzameling religieuze handschriften uit Museum Catharijneconvent en de manuscripten uit Museum Meermanno vormt de KB-collectie de belangrijkste verzameling middeleeuwse handschriften van Nederland.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 3 jun 2018
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
030-2313835

open: di t/m vr 10.00-17.00, za, zo en feestdagen 11.00-17.00, Gesloten op maandagen, 1 januari en 30 april, entree, Volwassenen € 12,50, U-pas, 65+, groepen v.a. 20 pers. € 11,00, CJP, CKV, 6 t/m 17 jaar € 7,00, Museumkaart 2,50, Kinderen t/m 5 jaar gratis, Vrienden Museum Catharijneconvent, ICOM, Vereniging Rembrandt, IKT gratis


Kunstenaar


(advertentie)