Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft


Over de expositie

Museum Prinsenhof Delft organiseert een overzichtstentoonstelling van de Delftse kunstnijverheid uit de periode 1880-1940. Deze tijd staat in de geschiedenisboeken wel bekend als de Tweede Gouden Eeuw, waarin Nederland, na de 17de eeuw, dankzij de industrialisatie opnieuw tot een van de welvarendste landen in de wereld gaat behoren. De economische voorspoed zorgt ook voor een bloei van de kunsten. De schilders van de Haagse School doen hun intrede en in Amsterdam schudden de Tachtigers de gevestigde orde flink op. De toegenomen reismogelijkheden zorgen er bovendien voor dat Nederlandse kunstenaars veel sneller op de hoogte zijn van de nieuwste artistieke ontwikkelingen in het buitenland. De Franse Art Nouveau beweging wordt in Nederland vertaald tot de ‘Nieuwe Kunst’. Naast de hoofdstad Amsterdam en de regeringsstad Den Haag ontwikkelt Delft zich bij uitstek tot een centrum van de Nederlandse Art Nouveau. Vervolgens
deden ook (inter)nationale stromingen als de Art Deco, De Stijl en de Nieuwe Zakelijkheid hun intrede in Delft. Het wonder van hoe een relatief kleine provinciestad zich rond 1900 heeft kunnen ontwikkelen tot een belangrijk centrum voor kunst en kunstnijverheid staat in de tentoonstelling centraal.

Op de tentoonstelling worden niet alleen de mooiste objecten uit de collectie van Museum Prinsenhof Delft getoond, ook zullen er bijzondere bruiklenen uit de belangrijkste nationale collecties op dit gebied te zien zijn, zoals het Rijksmuseum, het Gemeentemuseum en het Drents Museum. Het Gemeentemuseum organiseert gelijktijdig met Museum Prinsenhof een tentoonstelling waarin de Haagse Art Nouveau centraal staat. Zo heeft de bezoeker in 2018 de unieke kans om een bijzonder rijk beeld te vormen van deze bloeiperiode in de Nederlandse kunst.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 9 sep 2018
Museum Het Prinsenhof
Sint Agathaplein 1
2611 HR Delft
(015) 260 23 58

open: di t/m zo 11.00–17.00 , gesloten op 31 mrt, 30 apr, 19 mei, 25 dec en 1 jan, entree € 12,00, zie website voor actuele entreeprijzen


Kunstenaar


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius