High Society: Van Cranach tot Velázquez en van Rembrandt tot Manet

 
Giovanni Boldini
 
Lucas Cranach de Oud...
 
Lucas Cranach de Oud...
 
Sir Joshua Reynolds
 
Rembrandt van Rijn (...
 
Rembrandt van Rijn (...
 
John Singer Sargent
 
Paolo Véronèse
 
Paolo Véronèse

Over de expositie

Het Rijksmuseum presenteert ruim vijfendertig levensgrote portretten van machtige vorsten, excentrieke aristocraten en puissant rijke burgers door de grote meesters uit de kunstgeschiedenis, onder wie Cranach, Veronese, Velázquez, Reynolds, Gainsborough, Sargent, Munch en Manet. Stralend middelpunt zijn Rembrandts Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De spectaculaire huwelijksportetten zijn gerestaureerd en worden op de tentoonstelling High Society voor het eerst aan het publiek getoond. Niet eerder is een tentoonstelling gewijd aan dit meest glamoureuze portrettype: levensgroot, staand en ten voeten uit. Bruiklenen zijn afkomstig uit musea en particuliere collecties uit o.a. Parijs, Londen, Florence, Wenen en Los Angeles.

Internationale topstukken
Zelden waren er zoveel schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien op een tentoonstelling in het Rijksmuseum. De werken variëren van begin zestiende tot begin twintigste eeuw. Tot de topstukken behoren de imposante portretten van Hendrik de Vrome, hertog van Saksen en Catharina, gravin van Mecklenburg van Lucas Cranach de Oudere (1514), het echtpaar Iseppo da Porto en Livia da Porto Thiene met hun kinderen van Veronese (1555), Don Pedro de Barberana y Aparregui van Velázquez (ca. 1631-33), Jane Fleming, van Sir Joshua Reynolds (ca. 1778-79), De kunstenaar van Edouard Manet (1875) en uiteraard Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt (1634).

Vier eeuwen mode
De meeste geportretteerden zijn zeer rijk uitgedost, waarmee de tentoonstelling een overzicht van vier eeuwen mode geeft: van de ingesneden broek en wambuis uit 1514 tot de haute couture van de laat negentiende eeuw. Sommige geportretteerden dragen echter fantasiekleding naar antiek voorbeeld. Een andere draagt een kilt, nog een andere draagt geen broek en eentje is bijna volkomen naakt. Opvallend vaak hebben de geportretteerden honden bij zich. Een man wordt vergezeld door een leeuw. Een stel heeft zijn kinderen bij zich. De achtergronden kunnen rijk versierde interieurs zijn, vaak met zuilen en/of gordijnen, of een zomers- of winterlandschap. Een man staat voor een gefantaseerd landschap met palmbomen terwijl een andere voor het Colosseum in Rome een flamboyante pose aanneemt.

Guilty Pleasures
Waar de glamoureuze portretten de high society op hun allerbest tonen, laten ruim 80 prenten en tekeningen op de tentoonstelling fijntjes zien wat zich veelal achter gesloten deuren afspeelde: feesten, drinken, gokken en heimelijke bezoeken aan bordelen en boudoirs. De tekeningen en prenten komen uit de collectie van het Rijksmuseum.

Marten en Oopjen van Rembrandt
High Society viert de verwerving van Rembrandts spectaculaire huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit door Nederland (Rijksmuseum) en Frankrijk (Musée du Louvre) in 2016 uit een particuliere verzameling. Het huwelijkskoppel is het enige stel dat Rembrandt ooit levensgroot, staand en ten voeten uit heeft geschilderd (1634). Op de tentoonstelling zijn de schilderijen voor het eerst sinds de restauratie - die begin 2018 is afgerond - weer te zien. De tentoonstelling High Society is de opmaat voor het Rembrandtjaar in 2019, waarin de 350ste sterfdag van de grote kunstenaar uitgebreid zal worden herinnerd.

Publicatie
High Society door Jonathan Bikker (conservator onderzoek Rijksmuseum)
Nederlandse en Engelse editie, uitgegeven door nai010 uitgevers. Vanaf maart 2018 te koop in de Rijksmuseumshop, via rijksmuseum.nl/shop en in de boekhandel.

Kunstschrift ‘Ten voeten uit’ verschijnt ten tijde van de tentoonstelling.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 3 jun 2018
Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 CJ Amsterdam
020-6747047

open: ma t/m zo 9.00-18.00, vr tot 22.00 uur, , entree € 17,50 (t/m 18 jaar en museumkaart gratis; groepen min. 15 personen 20% korting)


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius