Geloven in vriendschap: 700 jaar Zwanenbroeders in ís-Hertogenbosch

 
Luik van Mariaretabel van Tibur, 1475

Over de expositie

In 2018 viert de in ís-Hertogenbosch gevestigde Illustre Lieve Vrouwe Broederschap zijn 700-jarig bestaan. Het betreft een bijzonder jubileum van een in alle opzichten bijzonder gezelschap, waartoe niet alleen Jheronimus Bosch en Willem van Oranje, maar ook tal van vooraanstaande Nederlanders deel uitmaken, waaronder enkele leden van de huidige koninklijke familie. Het 700-jarig bestaan vormt de aanleiding voor een tentoonstelling over het rijke verleden van deze unieke broederschap, aan de hand van archivalia, kunstwerken en kostbare gebruiksvoorwerpen uit de collectie van diverse Nederlandse, Belgische en Duitse musea, alsook van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en verwante broederschappen. Daaronder bevinden zich topstukken zoals de twee uit 1475-1477 daterende luiken van het broederschapsretabel uit de Sint-Jan, door beeldsnijder Adriaen van Wesel, twee recent ontdekte 15de-eeuwse paramenten van het zogenaamde Schlosser Ornat uit het Dommuseum in Frankfurt en de in alle opzichten schitterende Jubelkroon van het Gilde Onze-Lieve-Vrouwe-Lof uit Antwerpen. Deze zeldzame objecten worden geŽxposeerd op een lange tafel, dwars door de paleiszalen van Het Noordbrabants Museum. De tafel staat daarbij symbool voor een eeuwenoude traditie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap: de broederlijke maaltijd. Tot op de dag van vandaag komen de broeders jaarlijks samen voor een maaltijd in hun eigen Zwanenbroedershuis in de Bossche binnenstad.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 3 jun 2018
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
5211 HT Den Bosch
073-6877800

open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec, 1 jan en tijdens Carnaval, entree Ä 15,00


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en BelgiŽ. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius