Geloven in vriendschap: 700 jaar Zwanenbroeders in ’s-Hertogenbosch

 
Luik van Mariaretabel van Tibur, 1475

Over de expositie

In 2018 viert de in ’s-Hertogenbosch gevestigde Illustre Lieve Vrouwe Broederschap zijn 700-jarig bestaan. Het betreft een bijzonder jubileum van een in alle opzichten bijzonder gezelschap, waartoe niet alleen Jheronimus Bosch en Willem van Oranje, maar ook tal van vooraanstaande Nederlanders deel uitmaken, waaronder enkele leden van de huidige koninklijke familie. Het 700-jarig bestaan vormt de aanleiding voor een tentoonstelling over het rijke verleden van deze unieke broederschap, aan de hand van archivalia, kunstwerken en kostbare gebruiksvoorwerpen uit de collectie van diverse Nederlandse, Belgische en Duitse musea, alsook van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en verwante broederschappen. Daaronder bevinden zich topstukken zoals de twee uit 1475-1477 daterende luiken van het broederschapsretabel uit de Sint-Jan, door beeldsnijder Adriaen van Wesel, twee recent ontdekte 15de-eeuwse paramenten van het zogenaamde Schlosser Ornat uit het Dommuseum in Frankfurt en de in alle opzichten schitterende Jubelkroon van het Gilde Onze-Lieve-Vrouwe-Lof uit Antwerpen. Deze zeldzame objecten worden geëxposeerd op een lange tafel, dwars door de paleiszalen van Het Noordbrabants Museum. De tafel staat daarbij symbool voor een eeuwenoude traditie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap: de broederlijke maaltijd. Tot op de dag van vandaag komen de broeders jaarlijks samen voor een maaltijd in hun eigen Zwanenbroedershuis in de Bossche binnenstad.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 3 jun 2018
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
5211 HT Den Bosch
073-6877800

open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec, 1 jan en tijdens Carnaval, entree € 12,00


Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius