Jan Henderikse: Alles en niets

 
Cut-rite, 1966

Over de expositie

Who’s next? Na succesvolle tentoonstellingen met de nul-groep, Jan Schoonhoven en herman de vries presenteren we een groots overzicht van het jongste lid: Jan Henderikse (Delft, 1937). Hij maakt radicale kunst, vaak van afval en alledaagse producten als kratten bier, centen en kurken. Soms oogt het leeg, dan weer overdadig: Alles en Niets. Nog niet eerder was zijn werk op zo’n grote schaal te zien. Jan Henderikse: ‘Voor mij had het werken met afval vooral ook met liefde te maken. De liefde van mensen voor al die spullen en dingen. Vandaag is het ‘begeerte’ en morgen is het ‘afval’. Dat houdt me bezig. Mij interesseert álles wat de mens beweegt!’

Kratjeswand
Jan Henderikse - Alles en Niets bevat werk van privéverzamelaars en Nederlandse en Duitse musea. Uit de eigen collectie komt Kratjeswand, dat de kunstenaar in 1962 voor de Nultentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam maakte. Het is meerdere keren getoond, onder andere in het Guggenheim Museum in New York.

Wilhelmus
Het werk van Henderikse is onnadrukkelijk en heeft nauwelijks een persoonlijk handschrift. Zo eigent hij zich aan het begin van de jaren zestig het Wilhelmus toe door een geschreven versie van het volkslied te signeren. Hij verklaart alle artikelen uit de Hema tot kunst en betitelt ook een filiaal van het warenhuis als kunstwerk.

The Handshaking Captain
Vanaf het midden van de jaren zeventig maakt Henderikse films en installaties van gevonden en afgekeurde foto’s. Hij is een van de eerste kunstenaars die daar de kwaliteit van ziet. Op foto’s die hij uit een container vist, zien we de kapitein van een cruiseschip die de vele bezoekers aan boord verwelkomt: The Handshaking Captain (1985).

Nul
Bij het werk van Henderikse vervagen de grenzen tussen kunst en werkelijkheid. Het is geworteld in nul, een belangrijke internationale kunststroming. Door zijn radicale aanpak en het gebruik van verschillende media heeft het ook te maken met Nouveau Realisme, Pop Art, Fluxus, conceptuele kunst en Appropriation Art.

Programmering
Alles en Niets past in de serie tentoonstellingen die het Stedelijk Museum Schiedam wijdt aan kunstenaars van de nulgroep en hun opvolgers. Op het programma stonden eerder de tentoonstellingen nul = 0, de Nederlandse nulgroep in een internationale context (2011), herman de vries – all (2014), De werkelijkheid van Jan Schoonhoven (2015) en Eye Attack, Op Art en kinetische kunst (2016).


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 10 jun 2018
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
010-2463666

open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec en 1 jan, Eerste en Tweede Paasdag geopend , Eerste en Tweede Pinksterdag geopend, Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, , entree € 12,50, , € 10,00 p.p. voor groepen met meer dan 15 personen., , € 5 euro Schiedammers, CJP-pas, studenten met geldige studentenkaart, leden van de Historische Vereniging Schiedam, KomKids Familiepas, Rotterdam Welcome Card., , Gratis voor kinderen en jongeren (0 t/m 18 jaar), Museumkaart, RotterdamPAS, Vriendenpas Stedelijk Museum Schiedam, ICOM-pas, Rembrandtpas.


Kunstenaar

Jan Henderikse